Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023, care prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023.

Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Totodată, se prevede principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani.

Sunt incluse aspecte referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat semnatar este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat semnatar, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului.

Acordul stabileşte o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi, dar şi reguli de calcul al pensiilor. De asemenea, include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.