Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi, la România TV, că partidul pe care îl conduce, alături de ALDE, nu intenţionează să afecteze capacitatea de acţiune împotriva corupţiei, iar faptul că directorul SRI, Eduard Hellvig, nu a participat la bilanţul DNA reprezintă „un gest de normalitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În primul rând, nici PSD, nici colegii de la ALDE, nu intenţionează să afecteze capacitatea de acţiunea împotriva corupţiei a tuturor instituţiilor care au competenţe în domeniu. Legea trebuie să fie clarificată şi legislaţia trebuie să fie clară şi să fie pusă în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu s-a pus problema niciodată şi nu se va pune problema niciodată ca toate instituţiile care au atribuţii în aplicarea legii să nu fie consultate. Dar nu numai parchetele, asociaţiile magistraţilor, UNJR, avocaţii (...), experţi de la Consiliul Europei, experţi de la Comisia de la Veneţia, orice entitate de bună-credinţă care vrea să participe la o dezbatere serioasă, cinstitiă, onestă, dar profundă despre necesitatea de a îmbunătăţi legislaţia în acest domeniu”,  subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă faptul că şeful SRI nu a fost la bilanţul DNA înseamnă că „s-a terminat cu binomul”, liderul PSD a susţinut că Eduard Hellvig a făcut „un gest de normalitate”.

„Eu cred că a fost un gest de normalitate din partea directorului SRI să nu fie prezent acolo pentru că SRI are nişte atribuţii foarte bine stabilite de legislaţie, este un Serviciu profesionist, un Serviciu care acum este poate principalul pilon în ceea ce priveşte securitatea naţională. Cred că directorul SRI către această direcţie duce această instituţie. Mi se pare un gest de normalitate”, a conchis Liviu Dragnea. 

Serviciul Român de Informaţii nu are nici un protocol cu Direcţia Naţională Anticorupţie, iar protocoalele cu multe instituţii ale statului sunt "perfect legale”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. Acesta a precizat că multe dintre protocoale au fost anulate după decizia Curţii Constituţionale din martie 2016, de când SRI "nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională".

"SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal şi Cod de procedură penală şi decizia Curţii Constituţionale din martie 2016 le-au anulat”, a spus Ovidiu Marincea.

Informaţii despre un protocol SRI – DNA au apărut în spaţiul public încă din ianuarie.

În urma acestor informaţii, DNA preciza că nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA, iar procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional şi nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI.

"Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal şi Legea 78/2000", arăta DNA.

În acest context, DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări pentru a constata în ce măsură, prin informaţiile transmise, sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.