O organizaţie neguvernamentală cere în instanţă suspendarea executării Ordinului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) care permite companiei Roşia Montană Gold Corporation exploatarea resurselor de aur din judeţul Alba. Următorul termen în acest dosar este 23 mai, instanţa amânând cauza pentru lipsă de procedură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, organizaţie neguvernamentală cu sediul în Cluj Napoca, solicită, la Curtea de Apel Cluj, suspendarea executării Ordinului ANRM din 2019 de prelungire a licenţei de exploatare nr. 47/1999 şi a actului adiţional la licenţa de exploatare emis pentru compania Roşia Montană Gold Corporation. 
ONG-ul care are ca scop declarat „de a desfăşura programe şi proiecte care sa contribuie la apărarea dreptului la un mediu sănătos si echilibrat” a înregistrat dosarul la Curtea de Apel Cluj, la secţia Contencios administrativ şi fiscal, în 19 aprilie, ANRM şi Roşia Montană Gold Corporation având calitatea de pârâţi în dosar. La primul termen, din 9 mai, instanţa a dispus o amânare, pentru lipsă de procedură, următorul termen în acest dosar fiind stabilit pentru 23 mai. 
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate
Peste 23.000 de cetăţeni români cer Guvernul României şi ANRM, prin intermediul unei petiţii online, ca această licenţă şi blocajul impus de ea localităţii să nu fie prelungită, scriu jurnaliştii de la Ziarul Unirea, care au făcut publică informaţia privind procesul de la Curtea de Apel Cluj.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie.

n plus, cei de la RMGC şi-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licenţe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin şi Tarniţa din cadrul prospectului Bucium, la care susţin că au dreptul încă din 2007, conform Profit.ro.

″ANRM nu s-a pronunţat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licenţe pentru Bucium, deşi era obligată legal să o facă. RMGC a insistat recent pe lângă ANRM să emită licenţele de exploatare pentru cele 2 proiecte Bucium, în acord cu solicitările. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român şi-a menţinut constant poziţia potrivit căreia solicitările de licenţe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziţie pe care s-a întemeiat şi decizia arbitrală majoritară″, a transmis Gabriel Resources, care controlează RMGC.

Gabriel Resources a reuşit să obţină angajamente ferme brute de finanţare în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulţi investitori, care urmează să cumpere acţiuni noi emise de companie la preţul de 2 cenţi/titlu, egal cu cel de pe Bursa din Toronto din momentul de faţă, prin tranzacţii a căror finalizare este aşteptată în jurul datei de 23 mai.

Insiderii Gabriel Resources, în primul rând cei mai mari acţionari, au subscris 88.049.000 de acţiuni în cadrul plasamentului, reprezentând angajamente brute de 1,3 miloane dolari. ″Fondurile nete obţinute din plasamentul privat vor fi utilizate pentru finanţarea planurilor strategice în curs ale companiei, incluzând (i) posibilitatea de a face demersuri de anulare a deciziei ICSID din 8 martie 2024 (care a dat câştig de cauză României în arbitrajul Roşia Montană – n.r.), (ii) menţinerea drepturilor şi participaţiilor Gabriel Resources în legătură cu concesiunea pentru exploatare Roşia Montană şi cu proiectele Bucium şi (iii) finanţarea nevoilor de capital de lucru″, a anunţat Gabriel Resources.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.