PNL va propune coaliţiei, pentru reducerea cheltuielilor, diminuarea numărului şefilor din administraţie, comasarea instituţiilor cu atribuţii similare, diminuarea cu 20% a numărului secretarilor de stat, scăderea numărului membrilor din Consiliile de Administraţie, limitarea costurilor cu telefonia mobilă şi cu consumabilele în instituţiile publice. De asemenea, liberalii mai susţin protejarea mediului de afaceri şi a investiţiilor, menţinerea la nivelul actual a TVA pentru vânzarea de carte şi manuale şcolare, precum precum şi neacordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetarii care câştigă peste 10.000 d elei lunar. Totodată, preşedintele PNL Nicolae Ciucă va propune în coaliţie ca, în paralel cu discuţiile despre măsurile pentru încadrarea în ţinta de deficit, să fie conceput un plan de bugetare multianuală şi să fie promovate reforme care să stimuleze în mod echitabil investiţiile, afacerile şi dezvoltarea, pornind de la ideea că nu este corect să se pornească de la tăieri şi reduceri ca filosofie. În opinia fostului premier, coaliţia trebuie să creeze un grup permanent ”care să lucreze pentru soluţiile care dezvoltă România, nu doar o ţin în nişte parametri pe hârtie”, afirmă surse din partid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform surselor citate, Ciucă va cere partenerilor de coaliţie ca, în paralel cu încadrarea în deficit, specialiătii partidului să construiască un plan pe termen mediu şi lung, cu bugetare multi-anuală, care să fie un ”boost pentru economia României”, el luând în calcul un pachet de reforme care să redeseneze statul, dar şi care să stimuleze în mod echitabil investiţiile, afacerile şi dezvoltarea.
”Nu e corect să plecăm de la tăieri şi reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de ţară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiţii record, sunt şanse să mai avem şi în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunităţile. Deci, ca atare, regândirea statului şi a relaţiei cu mediul de afaceri, ca şi regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu uşa organismele internaţionale, altfel, pe bună dreptate. Acum nu avem de ales, trebuie să acţionăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem şi perspectiva. Coaliţia trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluţiile care dezvoltă România, nu doar o ţin în nişte parametri pe hârtie”, le-a transmis preşedintele PNL liderilor liberali înaintea şedinţei coaliţiei. 
 
Măsuri pe care PNL vrea să le includă în planul de reducere a cheltuielilor
 
- Ministerul Finanţelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în aşa fel încât cei care sunt mai eficienţi vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienţi, li se vor diminua din sumele alocate. 
- Mai puţini şefi în administraţia publică, cu structuri mai eficiente
- O reformă a deconcentratelor - se vor comasa instituţiile care au rol similar
- Instituţiile şi UAT-urile vor fi stimulate să achiziţioneze în comun servicii sau produse pentru a obţine un preţ mai mic.
- Numărul secretarilor de stat va scădea cu 20%.
- Limitarea numărului de membri în Consiliile de Administraţie
- Limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituţiile publice, dar şi a altor consumabile, luată în calcul
 
Propunerile PNL pentru atragerea de venituri la buget:
 
- Mediul de afaceri şi investiţiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului. 
- Vânzarea de carte şi manuale şcolare să rămână la cota de TVA actuală. 
- Bugetarii care câştigă 10.000 lei lunar să nu beneficieze de vouchere de vacanţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.