Preşedintele PMP, Traian Băsescu, i-a spus miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură din plenul reunit, liderului PSD, Liviu Dragnea ”să lase ciocu' mic” ştiind că are un dosar de abuz în serviciu, social-democratul afirmând că la el nu este cazul de aşa ceva, motiv pentru care „se întâmplă ceea ce se întâmplă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Auzeam în dezbatere că dacă ai furat cinci lei trebuie să mergi şapte ani la puşcărie. Nu. Codul penal şi rostul legii nu este să te duci în primul rând la puşcărie, ci recupererea pagubei. De ce trebuie să mergem pe ideea că un om trebuie băgat în puşcărie pentru că a făcut o eroare?”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că în România există 2.700 de dosare de abuz în serviciu, în timp ce în toate statele UE există maximum 100.

„Am vut să subliniez că, dincolo de decizia CCR, trebuie să ne aflăm într-o zonă a definiţiilor democratice. V-aş da un element care pe mine mă preocupă. Aflăm din declaraţiile doamnei procuror şef al DNA că DNA are în lucru 2.700 de dosare de abuz în serviciu, în afară de ceea ce este deja în instanţă, condamnaţi. Ştiţi ce înseamnă asta? Însumaţi abuzul de putere şi abuzul în serviciu din toate statele UE şi nu ştiu dacă o să găsiţi 100 de astfel de dosare în instanţă”, a completat Traian Băsescu.

El a susţinut că „îngrijorarea” sa este că „definiţia articolului 297 din Codul penal poate deveni un mijloc, un instrument de punere sub control a oamenilor politici”.

„Când ştii că ai un dosar pe abuz în serviciu, laşi ciocu' mic, domnu' Dragnea”, a spus Traian Băsescu.

Liviu Dragnea a replicat: „La mine nu e cazul domnu' preşedinte, de aia se întâmplă ce se întâmplă”.

„N-ai, deci atenţie, trebuie să fim atenţi legat de libertatea noastră de a face politică şi să nu creăm instrumente care să permită abuzul. Cred că am acoperit o parte din motivul moţiunii şi am dat o explicaţie care îmi doresc să fi ajuns la români. Nu am vrut ca luarea mea de poziţie să fie folosită ca instrument de manipulare în continuare. Dar, în ceea ce priveşte moţiunea, eu şi PMP vom vota împotriva Guvernului şi susţinem prin vot moţiunea din următoarele motive: incapacitatea premierului şi a Guvernului de a pregăti populaţia şi de a explica de ce e necesară modificarea articolului 297 din Codul penal”, a completat preşedintele PMP.

El a mai spus că Guvernul Grindeanu trebuie să se decidă ce fel de Executiv este.

„Al doilea motiv pentru care vom vota împotriva guvernului Grindeanu: trebuie să vă hotărâţi ce fel de Executiv suntem. Suntem un Executiv în care ştim că am vorbit cu prim-ministrul şi deciziile reflectă voinţa lui sau sunteţi un Executiv care aveţi la partid un ayatollah care spune ce e bine şi ce e rău”, a subliniat senatorul PMP.

Traian Băsescu le-a propus liderilor politici ca Parlamentul să îşi asume modificarea Codurilor penale.

„Fac o propunere legată de acţiunea politică. Oameni buni, avem OUG a doamnei Prună şi o OUG a domnului Iordache. Vă propun noi, ca Parlament, să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, vă propun să le respingem pe amândouă şi Parlamentul să îşi asume modificările şi punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privite la neconstituţionalitatea articolelor din Cod”, a conchis Traian Băsescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.