Serviciul judiciar al Moscovei a anunţat marţi că o instanţă a dispus arestarea preventivă pentru 10 zile a unui cetăţean american, William Russell Nycum, pentru "huliganism mărunt", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul a precizat că acesta a fost găsit dezbrăcat afară după ce a consumat alcool, într-un incident despre care a spus că "a exprimat o lipsă evidentă de respect faţă de societate, cetăţeni şi ordinea publică".

Luni, autorităţile ruse anunţaseră că au arestat un alt cetăţean american, un soldat SUA în activitate, acuzat de furt.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Contactat marţi de Reuters în legătură cu reţinerea celor doi cetăţeni americani, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova a declarat: "Suntem la curent cu informaţiile privind arestarea unor cetăţeni americani în interiorul Rusiei. Ofiţerii consulari ai ambasadei încearcă întotdeauna să ajute cetăţenii cu asistenţă adecvată, dar din cauza preocupărilor legate de confidenţialitate nu putem face alte comentarii".

Soldatul american, reţinut luni sub acuzaţia de comportament infracţional, a fost arestat pentru acuzaţii de furt la decizia unui tribunal din Vladivostok, în Orientul Extrem al Rusiei, a precizat marţi într-un comunicat biroul regional al Ministerului de Interne. Armata americană, care a declarat luni că a fost informată cu privire la reţinere, nu l-a numit pe soldat. Ministerul rus de Interne nu l-a identificat pe acuzat ca fiind un soldat, nu l-a numit şi nu a precizat naţionalitatea acestuia, ci i-a dat doar vârsta: 34 de ani. Citând biroul de presă al instanţei, agenţia de presă de stat RIA a declarat că soldatul, pe care instanţa l-a identificat ca fiind Gordon Black, va fi reţinut până la 2 iulie.

Ministerul rus de Interne a precizat că o femeie în vârstă de 32 de ani a depus o plângere împotriva bărbatului, pe care îl cunoscuse în Coreea de Sud, unde lucra la momentul respectiv. Cei doi au început o relaţie, iar după ce femeia s-a întors la Vladivostok, bărbatul a venit să o viziteze, sosind la 10 aprilie. Ulterior, cei doi s-au certat.

După ce bărbatul a plecat, femeia a descoperit că lipsea o sumă de bani şi a depus o reclamaţie la poliţie. Cotidianul rus Izvestia, citând o sursă anonimă, a declarat că soldatul ar fi furat 200.000 de ruble (2.196 de dolari) de la iubita sa rusoaică.

Bărbatul a fost arestat într-un hotel local şi îşi cumpărase bilete de avion, intenţionând să fugă în ţara sa de origine, au declarat autorităţile ruse.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că soldatul era dislocat la o bază din Coreea de Sud.

NBC News aminteşte că Rusia reţine mai mulţi cetăţeni americani, printre care Paul Whelan, arestat în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în 2020, şi Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, care a fost arestat în martie 2023 de asemenea sub acuzaţia de spionaj. Guvernul SUA i-a desemnat pe amândoi ca fiind deţinuţi pe nedrept şi a încercat să negocieze eliberarea lor.

Printre alte persoane cu cetăţenie americană reţinute se numără Travis Leake, un muzician care trăia de ani de zile în Rusia şi care a fost arestat anul trecut pentru acuzaţii legate de droguri; Marc Fogel, un profesor din Moscova care a fost condamnat la 14 ani de închisoare, tot pentru acuzaţii legate de droguri; şi două femei cu dublă cetăţenie, Alsu Kurmasheva şi Ksenia Khavana.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.