”Contribuţia Ucrainei la apărarea Europei şi a întregii civilizaţii este încă insuficientă, Ucraina nu a plătit suficient (n.r. pentru a se alătura NATO)?”, i-a întrebat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe liderii Alianţei Nord-Atlantice în timpul summitului NATO de la Madrid, miercuri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contribuţia noastră la apărarea Europei şi a întregii civilizaţii este încă insuficientă? De ce mai este nevoie atunci?”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin intermediul unei videoconferinţe în cadrul summitului NATO de la Madrid.

Referindu-se la lipsa unei căi clare pentru a se alătura alianţei, Zelenski a folosit analogia turnichetelor sistemului de metrou din Kiev, care sunt întotdeauna deschise până când te apropii şi apoi îţi cer să plăteşti.

”Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate”, a adăugat el.

Preşedintele, îmbrăcat în celebrele sale haine militare, a cerut, de asemenea, liderilor NATO să ”revizuiască” modul în care NATO percepe Flancul Estic al alianţei.

El a subliniat că este posibil să se renunţe la ”zona cenuşie”, cu scopul de ”a garanta securitatea doar alături de Ucraina”.

”Astăzi, o ţară care nu este membră a NATO, deşi cu sprijinul dumneavoastră, reţine de mai bine de patru luni un stat, pe care îl identificaţi oficial cu toţii drept principala ameninţare pentru voi înşivă. Şi oprim Rusia să ne distrugă şi să vă distrugă”, a evocat liderul ucrainean.

”Este o coincidenţă faptul că toţi aliaţii estici, toţi vecinii noştri, sunt în favoarea aderării Ucrainei la NATO? Nu, aceasta nu este o coincidenţă. Este logica. Este cunoaşterea vieţii în regiunea noastră”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.