Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, că va face tot ce este posibil şi imposibil pentru a face din sistemul Ucrainei apărare aeriană cel mai puternic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a decorat mai multe brigăzi de rachete antiaeriene şi membri ai armatei.

"Din păcate, statul nostru nu dispune încă de suficiente sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu şi pentru a doborî toate ţintele inamice. Inamicul profită de acest lucru, aşa cum a făcut astăzi, când a lansat un alt atac terorist asupra oraşului Sumy cu o dronă iraniană, lovind clădiri rezidenţiale şi clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei. Ca urmare a acestor lovituri, există răniţi şi morţi... Condoleanţele mele! Vom face tot ce este posibil şi imposibil pentru ca sistemul nostru de apărare aeriană să fie cel mai puternic. Scopul este ca scutul aerian ucrainean să fie capabil să ne protejeze întregul teritoriu de teroarea rusă, iar în viitor, să devină baza scutului aerian european. Acest lucru este absolut necesar şi absolut posibil", a spus el.

Zelenski a mai afirmat că a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, care a ajutat apărarea aeriană într-un mod foarte puternic."Sistemele germane IRIS-T s-au dovedit a fi foarte eficiente în protejarea cerului nostru. Avem, de asemenea, Patriots americane foarte eficiente, care ne-au fost oferite de Germania. Ucraina le este recunoscătoare pentru acestea, precum şi pentru restul asistenţei vitale! În conversaţia de astăzi cu domnul cancelar, ne-am concentrat, desigur, pe continuarea cooperării în domeniul apărării, precum şi pe chestiuni strategice de protejare a Europei noastre - o Europă care poate fi paşnică doar dacă pacea este garantată de o certitudine deplină în materie de securitate. Europa nu poate avea un deficit de certitudine în materie de securitate care să provoace tirania şi agresiunea rusească. Rusia va încerca să muşte din Europa doar atunci când va vedea orice fel de incertitudine în materie de securitate. Când totul este sigur şi evident, tirania rusă nu îndrăzneşte să încalce securitatea", a spus el.

"Astăzi, lumea a văzut încă o dată cum Kremlinul - din păcate, prin intermediul actualului guvern georgian - îl ucide pe cetăţeanul ucrainean Mihail Şaakaşvili. Viaţa umană este cea mai mare valoare şi nu putem permite ca Mihail să fie pur şi simplu ucis. Ucraina a solicitat în mod repetat autorităţilor georgiene să oprească această execuţie demonstrativă. Atât noi, cât şi partenerii noştri am oferit diferite opţiuni pentru a-l salva pe Mihail. Astăzi, l-am instruit pe ministrul afacerilor externe al Ucrainei să îl convoace pe ambasadorul Georgiei în Ucraina, pentru a ne exprima protestul şi pentru a-i oferi acestuia să părăsească Ucraina în următoarele 48 de ore pentru a avea consultări cu capitala sa. Încă o dată, fac apel la autorităţile georgiene să transfere cetăţeanul ucrainean Mihail Şaakaşvili în Ucraina pentru tratamentul şi îngrijirea necesară. Şi îi îndemn pe partenerii noştri să abordeze această situaţie, să nu o ignore şi să salveze acest om. Niciun guvern din Europa nu are dreptul de a executa oameni, viaţa este o valoare europeană de bază", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.