După opt ani tumultoşi petrecuţi la frâiele puterii, preşedintele Barack Obama îşi începe ultimele ore de mandat la Casa Albă. Obama îşi petrece ultima zi completă ca preşedinte, înainte de a face schimb cu republicanul Donald Trump, care urmează să fie învestit vineri după-amiază la conducerea Statelor Unite. Deşi marile decizii şi declaraţii prezidenţiale au rămas în urmă, democratul va continua să acţioneze ca preşedinte până la învestire, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă a anunţat un program în mare parte gol pentru ultima zi a preşedintelui, care a spus că îşi va folosi aceste ore preţioase pentru a împacheta bunurile personale, care au rămas după cei opt ani petrecuţi în Washington D.C. de familia Obama.

Singurele evenimente incluse pe agenda publică sunt reprezentate de informarea zilnică a preşedintelui şi ultimul prânz săptămânal cu vicepreşedintele Joe Biden, care va avea loc într-o sufragerie privată de la Casa Albă.

Deşi este ultima sa zi completă de preşedinte, se pare că liderul american plănuieşte anunţarea unei noi liste de graţieri şi comutări de pedepse, după ce a decis la începutul săptămânii comutarea pedepsei avertizorului de integritate Chelsea Manning. Această ultimă listă de graţieri se va concentra pe persoanele care au primit sentinţe îndelungate în spatele gratiilor pentru droguri, deşi nu au săvârşit o crimă violentă. 

Casa Albă funcţionează în acest moment cu câţiva angajaţi, după ce consilierii prezidenţiali au început să plece în valuri în ultimele săptămâni din mandatul lui Barack Obama.

În aripa vestică domneşte acum o linişte stranie, în aşteptarea angajaţilor şi consilierilor lui Donald Trump.

Cei care au rămas până la final alături de preşedintele democrat sunt acum ocupaţi cu împachetarea obiectelor personale şi cu predarea dispozitivelor de lucru, iar lacrimi de despărţire se aud în toate colţurile din Casa Albă.

Barack Obama şi-a ţinut miercuri noaptea ultima conferinţă de presă în calitate de preşedinte, în care a încercat să încheie un capitol istoric într-o notă optimistă. Deşi democraţii au fost cu adevărat devastaţi în alegerile prezidenţiale şi legislative, preşedintele şi-a exprimat încrederea în viitorul Statelor Unite.

”Este adevărat că în spatele uşilor închise obişnuiesc să înjur mai mult decât o fac în public, iar uneori mă enervez şi sunt frustrat ca oricine. Dar simt adânc în inimă că vom fi cu toţii OK. Trebuie doar să luptăm, să muncim în continuare şi să nu luăm totul de parcă ni s-ar cuverni”, a declarat preşedintele de la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.