Alegătorii britanici au votat vineri pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, punând capăt unei campanii tensionate, care va rămâne în istoria ţării pentru retorica anti-imigraţionistă şi rasistă adoptată de cei mai importanţi politcieni ai statului. Însă, ziua de vineri a fost una plină de evenimente şi reacţii puternice faţă de Brexit, de la demisia lui David Cameron, până la prăbuşirea lirei pe pieţele financiare şi răspunsurile de unitate şi integritate lansate de liderii europeni în faţa dezastrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

0.00 AM - Secţiile de votare se închid pe teritoriul Marii Britanii la ora locală 10 PM, după mai bine de 15 ore de alegeri tensionate, marcate de câteva incidente nesemnificative. Estimările celor de la YouGov indică o victorie cu patru procente pentru tabăra pro-UE. 

0.57 AM - Premierul David Cameron le mulţumeşte britanicilor care au votat pentru a păstra Marea Britanie ”mai puternică, mai sigură şi mai bună” în UE,  după ce estimările iniţiale aduc entuziasm în tabăra pentru rămânerea în blocul comunitar.

1.00 AM - Sondajul Ipsos MORI indică un avans de opt procente pentru tabăra pro-UE, iar pesimismul se intalează în rândul euroscepticilor.

2.15 AM Liderul UKIP, Nigel Farage, recunoaşte o posibilă victorie a taberei care a militat pentru rămânerea în blocul comunitar şi susţine că schema de înregistrare a alegătorilor folosită de executiv este vinovată pentru eşecul Brexitului. Mai mult, acesta precizează că sondajele indică o victorie pro-UE, însă războiul a fost câştigat de euroscepticii care au adus imigraţia pe agenda publică.

2.30 AM Primele rezultate ale referendumului vin din Newcastle, oraş situat în nord-estul Angliei, unde tabăra pro-UE a câştigat cu un avans fragil, mult mai mic decât cel estimat de analişti. Rezultatele din Sunderland, considerate esenţiale la fiecare scrutin pentru determinarea câştigătorului, arată o victorie decisivă pentru ieşirea din UE.

4.00 AM - Datele colectate de circumscripţiile britanice indică o prezenţă la vot de 72%, mult mai mare decât la alegerile generale, dar sub pragul de 75% aşteptat de autorităţi.

5.48 AM - După centralizarea voturilor din peste jumătate de circumscripţii, tabăra pro-Brexit are un avans important de trei procente. Între timp, prezenţa la vot în bastioanele pro-europene din Scoţia a fost mult mai redusă decât se aşteptau analiştii.

6.00 AM - Nigel Farage reacţionează la rezultatele parţiale, susţinând că ”îndrăznesc să visez că zorii zilei vor veni peste un Regat Unit independent”.

6.43 AM - Lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii.

8.30 AM - Rezultatele finale confirmă o victorie surprinzătoare a taberei pro-Brexit, după ce 51,9% dintre alegători au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Însă, Scoţia şi Irlanda de Nord au înregistrat cel mai consistent vot pentru rămânerea în blocul comunitar.

8.36 AM - Premierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, cere organizarea unui referendum regional pentru unificarea teritoriului nord-irlandez cu statul irlandez în cadrul UE.

8.54 AM - Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional din Franţa, cere organizarea de referendumuri privind apartenenţa la blocul comunitar în fiecare stat membru.

9.10 AM - Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, anunţă că regretă decizia britanicilor de a părăsi blocul comunitar, însă precizează că Uniunea Europeană nu se confruntă cu o criză.

9.50 AM - Nigel Farage cere accelerarea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi formarea unui executiv pentru gestionarea procedurii de Brexit.

9.56 AM - Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, susţine că UE este pregătită pentru scenariul ieşirii Marii Britanii şi nu există un gol legislativ. Procedura de Brexit va fi intermediată de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

10.24 AM - Premierul David Cameron îşi anunţă demisia din fruntea Executivului, după ce a pierdut campania pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Demnitarul susţine că succesorul său va fi responsabil de declanşarea procedurilor pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar.

11.14 AM - Spania reacţionează faţă de rezultatele referendumului privind statutul Marii Britanii în UE şi propune o cosuveranitate asupra ter,itoriului Gibraltar, unde alegătorii au votat într-un procent masiv pentru ”rămânere”. De asemenea, economia Gibraltarului este dependentă de accesul la piaţa unică europeană.

11.30 AM - Liderul Partidului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, susţine că viitorul scoţienilor este în UE, iar regiunea ia în considerare organizarea rapidă a unui referendum pentru câştigarea independenţei faţă de Londra şi rămânerea în blocul comunitar.

12.10 AM - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dă asigurări că poziţia Marii Britanii în NATO va rămâne neschimbată, în ciuda deciziei britanicilor de a părăsi UE.

1.00 PM - Britanicii depun o petiţie pentru un nou referendum privind statutul Marii Britanii în UE, care strânge rapid peste 100.000 de semnături. Motivele invocate au legătură cu prezenţa la vot, care a fost sub 75%, şi numărul persoanelor care au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE.

1.34 PM - Liderii UE cer Marii Britanii să lanseze procedura de ieşire cât mai rapid posibil, pentru a nu prelungi starea de incertitudine.

1.39 PM - Premierul Olandei, Mark Rutte, cere o desprindere echilibrată a Marii Britanii de UE şi respinge ideea unui referendum olandez privind apartenenţa la UE, care a fost lansată de un politician de extremă dreapta.

1.47 PM - Scoţia anunţă că a început pregătirile pentru organizarea unui referendum privind independenţa de Marea Britanie, după ce scoţienii au votat decisiv pentru rămânerea în blocul comunitar.

1.57 PM - Primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a dat asigurări celor un milion de cetăţeni europeni care trăiesc în capitală şi a făcut un apel pentru unitate după votul pentru ieşirea din UE.

1.59 PM - Angela Merkel i-a invitat la consultări pe Donald Tusk, Matteo Renzi şi Francois Hollande, pentru a stabili un curs de acţiune după anunţarea rezultatelor referendumului britanic.

2.20 PM - Preşedinte francez, Francois Hollande, răspunde cu fermitate votului britanic, susţinând că alegerea britanicilor pune în dificultate blocul comunitar. ”Decizia britanică necesită să luăm la cunoştinţă cu luciditate lipsurile din funcţionarea Europei şi pierderea încrederii populaţiei în proiectul pe care îl reprezintă”, a susţinut preşedintele francez.

2.50 PM - Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cere executivului britanic să pună în aplicare fără întârziere decizia poporului de a părăsi UE.

2.56 PM - Vicepreşedintele american, Joe Biden, precizează că Statele Unite ar fi preferat ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar, iar decizia este una regretabilă.

3.28 PM - Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, susţine că Marea Britanie a pierdut în doar opt ore mai mult decât suma cu care a contribuit statul la bugetul UE în ultimul deceniu şi jumătate, ca urmare a prăbuşirii lirei sterline pe pieţele financiare.

3.30 PM - Jean Claude Juncker le dă asigurări angajaţilor britanici din instituţiile europene că nu îşi vor pierde locurile de muncă după decizia alegătorilor britanici de a părăsi blocul comunitar.

3.49 PM - Fondul Monetar Intenaţional speră la o tranziţie blândă către o nouă relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

3.59 PM - Dublin anunţă că va analiza cu atenţie relaţiile cu Irlanda de Nord după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării din UE, punând în pericol trecerea la graniţa dintre teritoriul nord-irlandez şi statul irlandez independent.

4.15 PM - Ban Ki-moon speră ca Marea Britanie şi UE să rămână parteneri importanţi în cadrul Naţiunilor Unite.

4.24 PM - Vladimir Putin susţine că Brexitul este alegerea legitimă a cetăţenilor britanici şi este de înţeles, întrucât nimeni nu vrea să hrănească economiile slabe din estul Europei.

4.32 PM - Barack Obama transmite că respectă decizia cetăţenilor britanici de a părăsi UE, iar relaţia specială dintre SUA şi Marea Britanie va rezista acestei tranziţii.

4.46 PM - Laburiştii depun o moţiune împotriva liderului formaţiunii politice de opoziţie, Jeremy Corbyn, pe care-l acuză că nu a luptat destul pentru a scoate un electoral mai consistent la urne.

5.07 PM - Federica Mogherini susţine că UE va continua să reprezinte un jucător important pe scena internaşională, chiar şi în lipsa britanicilor.

6.08 PM - Turcia avertizează cu privire la proliferarea xenofobismului în statele europene, după ce britanici au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

7.19 PM - Guvernul Cataloniei susţine că este posibilă independenţa faţă de Madrid, după ce britanicii au demostrat că pot ieşi dintr-o structură în lipsa aprobării părţilor implicate.

7.34 PM - Acţiunile europene au înregistrat cel mai mare declin din ultimii opt ani, în vreme ce BCE şi Rezervele Federale SUA au anunţat că vor suplimenta lichidităţile pe pieţele financiare, pentru a limita efectele ieşirii Marii Britanii din UE.

7.36 PM - Liderii UE anunţă că vor participa la primul summit european în absenţa reprezentanţilor britanici, unde cele 27 de state membre vor discuta soluţii pentru criza provocată de referendum.

8.18 PM - Polonia anunţă că Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat, după ieşirea Marii Britanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.