Premierul Ungariei, Viktor Orban, declară că victoria preşedintelui republican este o veste minunată, care demostrează că ”democraţia este încă în viaţă”, în timp ce Vladimir Putin îşi exprimă speranţa că va colabora cu Donald Trump pentru a restabili relaţiile bilaterale ruso-americane şi pentru a le scoate din starea de criză, iar premierul Marii Britanii, Theresa May, aşteaptă cu nerăbdarea să lucreze cu noul preşedinte american pentru a construi noi relaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nigel Farage l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump

Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat miercuri dimineaţă că victoria surprinzătoare înregistrată în alegerile prezidenţiale de republicanul Donald Trump poate să fie catalogată drept un referendum supradimensionat pentru Brexit. Comparaţia liderului britanic antiimigraţionist are legătură cu ideea că cele două naţiuni şi-au recăpătat suveranitatea prin vot. De asemenea, politicianul l-a felicitat pentru victorie pe preşedintele ales, transmite Reuters.

Nigel Farage, care a ţinut anterior un discurs la un eveniment de campanie a lui Donald Trump, a prezis că miliardarul republican ar putea să exploateze aceeaşi nemulţumire a alegătorilor faţă de status-quo, care i-a determinat pe britanici să voteze pentru ieşirea din UE.

În timpul campaniei, prezidenţiabilul republican a făcut mai multe referiri la Brexit. Donald Trump a susţinut chiar că va încerca să trezească aceleaşi nemulţumiri ale alegătorilor exploatate şi de susţinătorii Brexitului.

”Îmi dau pelerina jos în faţa lui Donald Trump! Multe felicitări. Ai luptat o campanie curajoasă”, a declarat Farage pe Twitter.

De asemenea, acesta a susţinut reînvierea statului naţional în 2016 şi a precizat că oamenii vor prelua controlul asupra propriilor vieţi.

Merkel promite să coopereze cu Trump în baza valorilor democratice,statului de drept şi respectului demnităţii oamenilor

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat miercuri pe republicanul american Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi a promis să colaboreze îndeaproape cu el în baza valorilor democraţiei, libertăţii, respectului faţă de statul de drept şi faţă de demnitatea oamenilor, relatează Reuters.

"Germania şi America sunt legate prin valori - democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea, culoarea pielii, religia, genul, orientarea sexuală ori opiniile politice pe care le au", a subliniat Merkel.

"În baza acestor valori, mă angajez să cooperez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump", a adăugat ea.

Cancelarul a insistat că această cooperare cu Statele Unite reprezintă în continuare un pilon al politicii externe germane.

François Hollande: alegerea lui Trump "deschide o perioadă de incertitudine"

François Hollande l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa, "aşa cum e normal între doi şefi de state democratice", subliniind însă că alegerea republicanului la conducerea Statelor Unite "deschide o perioad[ de incertitudine", relatează AFP.

"În joc e pacea, e lupta împotriva terorismului, este situaţia în Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi conservarea planetei", a subliniat şeful statului francez, care promite să discute toate aceste subiecte cu noua administraţie americană "cu atenţie şi în mod deschis".

Contextul îndeamnă la o "Europă unită şi capabilă să se exprime şi să poarte o politică oriunde se află interesele sale ori unde valorile îi sunt puse în discuţie".

Cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale franceze, "ar trebui să luăm cunoştinţă de îngrijorările provocate de dezordinile din lume", afirmă preşedintele francez, o aluzie implicită la alegerile franceze.

"Este necesar să găsim răspunsurile, iar ele trebuie să poată să depăşească fricile şi să respecte principiile care ne fondează, democraţia şi modelul social".

Republica Moldova: Igor Dodon salută alegerea unui preşedinte adept al valorilor creştine în Statele Unite

Socialistul Igor Dodon a salutat miercuri dimineaţă alegerea unui ”preşedinte puternic, conservator şi adept al valorilor creştine” şi l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump. De asemenea, acesta s-a declarat mulţumit că noul preşedinte american a pledat pentru relaţii de prietenie între Moscova şi Washington, transmite Agorda.md.

”Victoria lui Trump este o victorie a cetăţenilor americani asupra dezmăţului liberal, care a erodat temelia societăţii şi în Statele Unite”, a declarat Dodon.

Prezidenţiabilul socialist a precizat că americanii au înţeles în acest scrutin că trebuie să-şi păstreze valorile, tradiţiile şi naţiunea intactă.

”Trebuie să promove o politică mai puţin agresivă în lume, o politică de apropiere faţă de est şi în mod aparte de Federaţia Rusă”, a precizat liderul socialiştilor moldoveni.

Igor Dodon a promis că alegerile americane se vor repeta în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova.

”Socialiştii vor învinge, împreună cu cetăţenii ţării”, a declarat liderul PSRM.

Igor Dodon şi Maia Sandu se vor confrunta duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după ce prezidenţiabilul socialist a obţinut peste 47% din voturi în primul scrutin.

Theresa May spune că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Donald Trump

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat miercuri dimineaţă că aşteaptă cu nerăbdarea să lucreze cu noul preşedinte american pentru a construi noi relaţii, după ce l-a felicitat pentru victorie pe republicanul Donald Trump. Liderul britanic a precizat că cele două state vor menţine relaţii ”puternice şi vor continua să fie parteneri în comerţ, securitate şi apărare”, transmite Reuters.

”Mi-ar plăcea să-l felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales ca preşedinte, după o campanie în care a luptat extrem de bine”, a precizat May.

De asemenea, premierul britanic a explicat că cele două naţiuni au o relaţie specială şi de lungă durată bazată pe valorile libertăţii, democraţiei şi antreprenoriatului.

”Suntem şi vom rămâne parteneri puternici şi apropiaţi în comerţ, securitate şi apărare. Abia aştept să lucrez împreună cu preşedintele ales Donald Trump”, a declarat Theresa May.

Victoria miliardarului republican a fost cu adevărat suprinzătoare, în contextul în care toate sondajele de opinie o dădeau drept câştigătoare pe Hillary Clinton.

Premierul Yildirim l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump şi a amintit de necesitatea extrădării clericului Gulen

Premierul turc şi-a transmis miercuri dimineaţă felicitările pentru victoria republicanului Donald Trump şi a susţinut că o ”nouă pagină” ar putea să fie deschisă în relaţiile bilaterale turco-american odată ce Washington permite extrădarea clericului islamist Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, relatează Reuters.

”O oportunitate a apărut ca noul preşedinte să avanseze relaţiile dintre cele două state, având în vedere lupta turcilor împotriva terorismului”, a declarat Yildirim.

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu l-a felicitat de asemenea pe Donald Trump pentru victoria în cursa prezidenţială şi a declarat că Ankara este pregătită să întăreascp relaţiile de cooperare bazate pe respect reciproc cu Statele Unite.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a reacţionat la vestea victoriei lui Donald Trump, susţinând că speră ca preşedinţia republicanului să ducă la implementarea unor paşi pozitivi în Orientul Mijlociu.

”Sper că alegerea americanilor va duce la schimbări pozitive în întreaga lume cu privire la drepturile şi libertăţile de bază, democraţia şi dezvoltarea din această regiune”, a declarat preşedintele turc.

Relaţiile bilaterale turco-americane au fost puternic afectate după lovitura de stat eşuată, iar Ankara a încercat să se apropie de Moscova.

Premierul Viktor Orban susţine că victoria preşedintelui republican este o ”veste minunată” pentru democraţie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat miercuri dimineaţă pe republicanul Donald Trump pentru victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Liderul populist a susţinut că victoria preşedintelui republican este o veste minunată, care demostrează că ”democraţia este încă în viaţă”, informează Reuters.

Mesajul prim-ministrului maghiar a fost postat pe pagina sa de Facebook, alături de o poză în care Viktor Orban se uită la transmisia discursului lui Donald Trump.

Premierul Orban a declarat încă din luna iulie că politica externă şi politicile de gestionare a imigraţiei propuse de preşedintele republican sunt vitale pentru Ungaria, în vreme ce planurile prezentate de rivala sa democrată sunt cu adevărat mortale pentru Budapesta.

Viktor Orban a fost primul lider european care şi-a exprimat susţinerea clară pentru unul dintre candidaţii înscrişi în cursa pentru Casa Albă.

 

Premierul maghiar i-a nemulţumit pe liderii europeni cu politica sa antiimigraţie, refuzând vehement să accepte cotele de migranţi impuse de Bruxelles şi ridicând un gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia.

Preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis miercuri dimineaţă o telegramă prin care l-a felicitat pe miliardarul republican Donald Trump pentru victoria surprinzătoare din cursa pentru Casa Albă, transmite Reuters.

”Putin şi-a exprimat speranţa că vor colabora pentru a restabili relaţiile bilaterale ruso-americane şi pentru a le scoate din starea de criză. De asemenea, acesta doreşte să răspundă împreună la problemele internaţionale presante şi să caute soluţii reale pentru ameninţările la adresa securităţii globale”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a susţinut că interesele ambelor state vor fi servite de un dialog constructiv între Moscova şi Washington.

 Donald Trump a promis comunităţii internaţionale în discursul de victorie că va menţine relaţiile bilaterale la un nivel ridicat cu toate statele care sunt partenere SUA.

”Ne vom înţelege cu orice naţiune care vrea să se înţeleagă cu noi. Vom avea relaţii bune. Trebuie să reluăm controlul asupra destinului ţării noastre. Vreau să transmit comunităţii internaţionale că ne vom înţelege cu toate statele lumii”, a precizat miliardarul republican.

 

Donald Trump şi-a exprimat susţinerea în nenumărate rânduri pentru preşedinţia lui Vladimir Putin.

Oficiali germani şi-au exprimat şocul şi incertitudinea în faţa victoriei lui Trump, ce pare iminentă

Doi oficiali germani apropiaţi cancelarului Angela Merkel şi-au exprimat miercuri şocul şi incertitudinea în faţa victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, ce pare iminentă, relatează Reuters.

“Acum ne dăm seama că nu avem nicio idee despre ce va face acest preşedinte american dacă (…) vocea furiei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului german Norbert Roettgen, unul dintre liderii formaţiunii lui Merkel, CDU.

„Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situaţie foarte incertă”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria neaşteptată a lui Donald Trump, ce pare asigurată, este “un şoc enorm”.

„Cred că Trump ştie că acesta nu a fost un vot pentru el, ci un vot împotriva Washingtonului, împotriva Guvernului”, a adăugat ea.

Marine Le Pen îl felicită pentru victorie pe republicanul Donald Trump

Marine Le Pen, liderul extremei-dreapta franceze de la Frontul Naţional, l-a felicitat miercuri dimineaţă pe republicanul Donald Trump pentru victoria surprinzătoare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, transmite Reuters.

”Felicitări pentru noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump. Şi felicitări pentru toţi americanii liberi”, a scris Marine Le Pen pe Twitter.

Sondajele de opinie o arată deja pe Marine Le Pen cu şanse mari de a câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Însă, liderul extremei-dreapta ar urma să piardă în al doilea tur al scrutinului prezidenţial francez.

”Astăzi Statele Unite, mâine Franţa”, a anunţat vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot.

Acesta a explicat că în timp ce lumea altora se prăbuşeşte ”a noastră se ridică”.

Frontul Naţional a câştigat un electorat puternic în ultimii ani, exploatând temerile legate de criza migranţilor din UE. De asemenea, republicanul Donald Trump s-a folosit de acelaşi discurs al urii la adresa migranţilor, promiţând chiar că va ridica un zid la frontiera cu Mexic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.