NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.

Jurnalista Bloomberg la Casa Albă Jennifer Jacobs a anunţat, joi, într-un mesaj postat pe reţeaua X (fosta Twitter) că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. 

„România a notificat pe alţi membri ai NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO”, a scris jurnalista făcând referire la un articol scris de doi dintre colegii ei de la Bloomberg. Semnatarii articolului Bloomberg citează surse europene.

Aceştia afirmă că decizia României „va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”.

„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” - se arată în articolul Bloomberg.

Autorităţile de la Bucureşti nu au făcut încă un anunţ oficial în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus joi că,în prezent nu are date să comunice pe acest subiect.

CITEȘTE ȘI Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre faptul că România l-ar propune pe Klaus Iohannis secretar general al NATO: În clipa de faţă nu am date pentru a comunica pe acest subiect

În ultimele zile, mai multe publicaţii internaţionale de renume au scris că premierul olandez Mark Rutte apare ca favorit în cursa pentru înlocuirea lui Jens Stoltenberg. El beneficiază cu precădere de sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari. Peste 20 de ţări din cele 31 câte numără în prezent Alianţa ar fi de acord cu numirea lui Rutte, a scris Politico.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Mark Rutte, în "pole position" pentru a fi următorul şef al NATO. Ce ţări mai au reticenţe în privinţa lui
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.