Parlamentarii turci au aprobat marţi dimineaţă dezbaterea unei propuneri de reformă constituţională care ar pune chiar şi mai multă putere în mâinile administraţiei prezidenţiale a lui Recep Tayyip Erdogan, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr de 338 de deputaţi au votat în favoarea dezbaterii propunerii legislative de reformare a Constituţiei Turciei. O asemenea reformă constituţională i-ar da puteri preşedintelui turc pentru a controla complet Guvernul.

În acest moment, preşedintele turc ar trebui să fie deasupra jocurilor politice şi să se bazeze pe legislativ şi premier pentru propunerea, aprobarea şi implementarea unei legislaţii. Însă, schimbările propuse vor duce la scăderea rolului jucat de parlamentari în Turcia.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) controlează în prezent 316 de voturi într-un legislativ cu 550 de parlamentari, însă mai mulţi deputaţi de la alte formaţiuni conservatoare au susţinut propunerea de extindere a puterilor preşedintelui Erdogan.

Ultranaţionaliştii MHP au promis că vor susţine propunerea de reformă constituţională, însă există o oarecare rezistenţă în formaţiunea politică.

Opoziţia de la CHP şi HDP s-a declarat împotriva unei propuneri care ar duce la crearea unei dictaturi a preşedintelui Erdogan în Turcia.

Asemenea temeri au fost exprimate şi de protestatarii care s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din Ankara. Însă, autorităţile turce au intervenit pentru a-i dispersa pe protestatari cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Propunerea legislativă îi va permite preşedintelui să conducă ţara în mod direct prin emiterea nediscreţionară de decrete prezidenţiale. Erdogan are deja această putere în timpul stării de urgenţă, implementată după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie.

Criticii susţin că Recep Tayyip Erdogan se bucură oricum de puteri incomparabile pentru un preşedinte, întrucât continuă să aibă legături puternice cu formaţiunea de guvernământ AKP şi o putere uriaşă asupra premierului Yildirim.

Erdogan a promis în următoarele luni organizarea unui referendum naţional privind reformarea Constituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.