Preşedintele francez Emmanuel Macron cere joi, la Bruxelles, ”înfiinţarea unei forţe europene de control sanitar agricol”, în vederea unei ”evitări” a unei ”concurenţe neloiale” între state membre UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul lui Emmanuel Macron condus de către Gabriel Attal a anunţat joi mai multe măsuri în vederea oprorii unei vaste furii a agricultorilor francezi.

Emmanuel Macron s-a felicitat de faptul că a făcut în aşa fel încât un acord controversat între UE şi ţările latino-americane din MERCOSUR ”nu a fost încheiat în pripă, aşa cum ameninţau unii s-o facă”, ”pentru că ăam ridicat vocea, pentru că am arătat inconsecvenţe”.

”CRIZĂ AGRICOLĂ” ÎN UE ”DE MAI MULTE LUNI”

El a constatat că ”trăim într-o criză agricolă în UE, de multe luni”, într-o reacţie faţă de protestele agricultorilor din Franţa.

”Vedem peste tot în UE contestări importante”, a declarat el.

Preşedintele francez, care s-a înâlnit cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, a apreciat că ”trebuie să schimbăm regulile” în agricultură.

”Ce vor agrcultorii noştri? Ei vor să trăiască demn din munca lor şi au dreptate”, a declarat Emmanuel Macron.

El face aceste declaraţii după ce Guvernul francez a anunţat o serie de măsuri, în ultimele zile, cu privire la lumea agricolă care permit, în opinia sa, ”apărarea venitului agricultorilor şi ca remuneraţia corectă a muncii lor să ajungă în curtea fermei”.

Emmanuel Macon a anunţat implementarea unor ”măsuri de siplificare la nivel european” - începând de la sfârşitul lui februarie.

El nu exclude o modificare a Legii Egalim - menită să îmbunătăţească remuneraţia agricultorilor şi să valorifice mai bine producţia agricolă.

El a pledat în favoarea unei "Egalim europene”, ”pentru a ne asigura că în UE nu se ocoleşte ceea ce am făcut noi la nivel francez prin mari centre eurpene de cumpărături”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.