Regele Charles al III-lea şi-a reluat, la Londra, activităţile publice, la trei luni după ce le-a încetat din cauza unui cancer, după ce medicii săi s-au declarat ”suficient de mulţumiţi” să-i permită o revenire treptată, adaptată stării sănătăţii sale, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Charles, în vârstă de 75 de ani, a ales să viziteze în mod simbolic un centru de luptă împotriva cancerului împreună cu soţia sa, regina Camilla, în vârstă de 76 de ani.

Regele a sosit marţi la Centrul Macmillan al University College Hospital zâmbind, purtând un costum albastru şi a strâns mâini înainte de a intra în clădire, unde s-a întâlnit cu medici şi pacienţi în vederea sensibilizării importanţei diagnosticului timpuriu.

El nu s-a vindecat, tratamentul său continuă, iar angajamentele vor fi ”atent calibrate”, ”în strânsă colaborare cu medicii” săi, preciza Palatul Buckingham vineri, când a anunţat reluarea unui ”anumit număr” de angajamente.

Regele şi regina urmează să-i primească în iunie, la o dată încă neprecizată, pe împăratul Naruhito al Japoniei şi pe soţia acestuia, împărăteasa Masako într-o vizită de stat, la invitaţia Guvernului britanic.

Alte angajamente ar putea fi Royal Ascot, 80 de ani de la Ziua Z şi Trooping the Color în iunie, condiţionate de avizul medicilor săi mai aproape de data acestor evenimente.

Potrivit Palatului Buckingham, medicii sunt ”foarte încurajaţi de progresele realizate până în prezent şi rămân optimişti cu privire la continuarea refacerii regelui”.

La nouă luni de la încoronare, în mai 2023, palatul anunţa, la începutul lui februarie, că Charles al III-lea suferea de un cancer, diagnosticat în urma unei operaţii la prostată, în ianuarie.

Natura şi stadiul cancerului nu au fost niciodată dezvăluite, însă anunţarea bolii regelui a fost o mică revoluţie în sine, rupând tăcerea care înconjura sănătatea monarhilor.

Charles al III-lea şi-a suspendat atunci activităţile publice, însă şi-a continuat îndatoririle de monarh constituţional care prevăd să semneze legi, să se întâlnească cu regularitate cu premierul şi să valideze anumite numiri.

Palatul a difuzat cu regularitate forografii sau scurte înregistrări video în care primea personalităţi, pregătind un discurs sau citind felicitări cu mesaje de însănătoşire.

Regele, foarte activ înaintea cancerului, pare că abia aştepta să-şi reia activităţile publice.

”Cred că este frustrat (...) că nu poate face tot ceea ce vrea să poată face”, declara la sfârşitul lui martie la Sky News Australia nepotul său Peter Phillips, fiul prinţesei Anne, care adăuga că Charles îşi ”impulsiona” anturajul, inclusiv medicii, să facă mai mult.

În duminica Paştelui, cu trăsături trase, dar fericit, regele a făcut o mică baie de mulţime atent coregrafiată, la ieşirea de la slujbă la Capela Castelului Windsor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.