Cel puţin şase persoane au murit şi peste 50 au fost salvate după ce o barcă plică cu migranţi, care încerca să traverseze Canalul Mânecii din Franţa spre Marea Britanie, s-a răsturnat sâmbătă dimineaţa, au declarat autorităţile locale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul local Franck Dhersin a declarat că o operaţiune vastă de salvare a fost lansată în jurul orei 6 a.m. (0400 GMT), în timp ce zeci de bărci cu migranţi încercau să traverseze în acelaşi timp.

”Câteva dintre bărci se confruntau cu dificultăţi serioase”, a declarat acesta.

”Lângă (oraşul de coastă) Sangatte au găsit, din păcate, cadavre.”

Prefectura maritimă a confirmat că au fost cel puţin şase morţi şi a declarat că operaţiunile de căutare şi salvare sunt în desfăşurare.

Canalul dintre Franţa şi Marea Britanie este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenţii sunt puternici, ceea ce face ca traversarea cu ambarcaţiuni mici să fie periculoasă. De obicei, traficanţii de oameni supraîncărcă bărcile, lăsându-le abia să plutească şi riscând să fie lovite de valuri în timp ce încearcă să ajungă pe ţărmurile britanice.

”Am salvat 54 de persoane, inclusiv o femeie”, a spus Anne Thorel, o voluntară care se afla pe una dintre bărcile de salvare, descriind eforturile frenetice ale migranţilor de a scoate apa din vasul care se scufunda, folosindu-se de pantofi.

”Erau prea mulţi pe barca (de migranţi)”, a spus ea pentru Reuters prin telefon, în timp ce se întorcea la ţărm.

Thorel, care a împărtăşit o fotografie cu migranţii aflaţi pe barca de salvare, înfăşuraţi în pături de supravieţuire, a spus că nimeni nu a murit pe barca care a fost implicată în salvarea ei.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat că ministrul junior al Afacerilor Maritime, Herve Berville, se va îndrepta spre Calais, în apropierea locului în care una dintre bărcile migranţilor s-a răsturnat.

”Gândurile mele sunt la victime”, a postat ea pe platforma de mesagerie X.

Paza de coastă din Marea Britanie a declarat că a trimis o barcă de salvare de la Dover pentru a ajuta la salvare, împreună cu o echipă de salvare a pazei de coastă şi personalul ambulanţei.

Cifrele guvernului britanic arată că numărul de imigranţi care a traversat Canalul Mânecii de la începutul anului 2018 a depăşit 100.000 în această săptămână.

Numărul din acest an este de aproape 16.000.

Guvernul prim-ministrului britanic Rishi Sunak şi-a petrecut săptămâna făcând anunţuri despre eforturile sale de a reduce numărul solicitanţilor de azil, sperând să câştige sprijinul alegătorilor, în timp ce Partidul Conservator de guvernământ este în urma sondajelor de opinie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.