Săptămâna filmului românesc la Budapesta/ Román Filmhét, organizată în perioada 7-12 noiembrie de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei, propune o serie de producţii cinematografice recente, premiate, din România şi Republica Moldova. Astfel, publicul va putea viziona peliculele: „Libertate”, regia: Tudor Giurgiu (2023); „Spioni de ocazie”, regia: Oana Giurgiu (2022); „Căutătorul de vânt”, regia: Mihai Sofronea (2022); „Tata mută munţii”, regia Daniel Sandu (2021); „Oameni de treabă”, regia: Paul Negoescu (2022) şi „Carbon”, regia: Ion Borş (2023), toate proiecţiile fiind găzduite de Cinematograful Naţional de Artă Uránia. La ediţia din acest an, a XVII-a, vor participa regizorii Tudor Giurgiu şi Oana Giurgiu şi scenariştii Oana Tudor şi Radu Romaniuc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţia de la Budapesta a filmului „Libertate” coincide cu lansarea peliculei în cinematografele din Ungaria. 

Festivalul se deschide marţi, 7 noiembrie, la ora 19:00, cu proiecţia filmului „Libertate”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a mai multor membri ai echipei, urmată de o sesiune de Q&A, moderată de criticul de film Gyenge Zsolt, cadru didactic la Institutul de Teorie al Universităţii de Arte Moholy-Nagy. Cu acest prilej, coproducţia româno-maghiară se lansează în cinematografele din Ungaria. Filmul a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a primit Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă - CICAE. În România, la TIFF, a câştigat Premiul pentru cel mai popular film românesc, iar în cadrul programului competiţional al festivalului CineFest Miskolc a câştigat Premiul Internaţional Ecumenic pentru cel mai bun film.

Miercuri, 8 noiembrie, de la ora 19:30, este programat filmul „Spioni de ocazie”, regizat de Oana Giurgiu, care va participa şi la sesiunea de Q&A moderată de Buglya Zsófia, director de programe în cadrul Cinematografului Uránia. Filmul a fost distins cu două premii în 2022 la Gala Premiilor Gopo, pentru „Cel mai bun film documentar” şi „Cel mai bun sunet”, având şi alte trei nominalizări în cadrul aceleiaşi competiţii.

Săptămâna filmului românesc la Budapesta continuă joi, 9 noiembrie, ora 19:30, cu proiecţia filmului „Căutătorul de vânt”, regizat de Mihai Sofronea, distins în anul 2022 cu premiul „Cel mai bun film” la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, iar vineri, 10 noiembrie, tot de la ora 19:30, va putea fi vizionat „Tata mută munţii”, în regia lui Daniel Sandu, nominalizat la mai multe categorii în cadrul Galei Premiilor Gopo, TIFF şi la Festivalul Internaţional de Film de la Shanghai.

Multipremiatul „Oameni de treabă”, regizat de Paul Negoescu, distins cu 13 premii şi având 10 nominalizări în 2022 şi 2023, va putea fi văzut sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 19:30. Cu acest prilej, co-scenariştii Oana Tudor şi Radu Romaniuc vor dialoga cu publicul la finalul proiecţiei, într-o discuţie moderată de Muchichka Laszló, producător şi jurnalist. Pelicula a fost remarcată la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, Gala Premiilor Gopo, Festivalul Internaţional de Film Beijing, Festivalul International de Film ODA, Festivalul de Film Sarajevo, LIFFE, Festivalul Internaţional „Speaking Film” de la Namur, Festivalul de Film „Antalya Golden Orange”, Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi la Festivalul de Film Est-European de la Cottbus.

Producţia cinematografică moldovenescă, „Carbon”, în regia lui Ion Borş, va închide ediţia din acest an a Săptămânii filmului românesc de la Budapesta, în data de 12 noiembrie, de la ora 19:30. Filmul a avut premiera mondială în 2022 la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián.

Toate proiecţiile vor avea loc în limba originală, cu subtitrare în limba maghiară, iar filmele Libertate şi Spioni de ocazie vor fi subtitrate şi în limba engleză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.