Premierul slovac Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost rănit într-un atac armat, la încheierea unei şedinţe de Guvern, miercuri, la Handlova, în regiunea Trencin, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters. El a fost împuşcat de cinci ori şi a fost rănit la abdomen, potrivit presei locale. Aflat în pericol de moarte, potrivit guvernului său, el a fost operat timp de câteva ore. Ulterior, ministrul de interne al ţării a anunţat că tentativa de asasinat a fost motivată politic. Atacatorul, un scriitor în vârstă de 71 de ani cu vederi de stânga, a fost imobilizat şi a fost luat în custodie de poliţie chiar la locul evenimentului care a şocat Slovacia şi a provocat reacţii internaţionale..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Atacul asupra premierului slovac a fost motivat politic, anunţă ministrul de interne. Un apropiat al lui Fico acuză presa şi opoziţia că au creat o atmosferă ostilă, care a dus la asasinat. Ce se ştie despre autorul atentatului

Până în prezent, s-a confirmat că împuşcăturile din Handlova au fost o tentativă de asasinat. Motivul trăgătorului, care a fost arestat, este necunoscut. Premierul împuşcat a fost transportat cu elicopterul, în pericol de moarte, la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica, unde este operat. Potrivit salvatorilor, acesta a fost conştient în timpul transportului. Robert Fico ar fi suferit trei răni prin împuşcare, două la braţ şi una la abdomen, potrivit aktuality.sk.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
Informaţiile despre starea de sănătate a lui Robert Fico sunt sub embargo. Potrivit lui televiziunii Markiza, personalului medical de la camera de urgenţă din Banská Bystrica i-au fost luate telefoanele mobile. De asemenea, potrivit postului de televiziune, Fico a fost supus unei tomografii computerizate. 
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Robert Fico, premierul Slovaciei care a fost ţinta unui atentat, este un veteran al politicii de la Bratislava, populist, cu orientare pro-rusă

PREMIERUL FICO, ÎN PERICOL DE MOARTE

Premierul Robert Fico a fost împuşcat şi rănit, declară pentru agenţia slovacă TASR vicepreşedintele Parlamentului slovac Lubos Blaha, care s-a grăbit să dea vina pe presă şi opoziţie.

Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: "R. Fico a fost asasinat astăzi. Acesta a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa îi este pusă în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii acute. Următoarele ore vor fi decisive". Ulterior, guvernul slovac a confirmat, la rândul său, aceste informaţii într-un comunicat transmis prin e-mail, precizează Reuters.

Fico era conştient când a fost dus la spitalul din oraşul Handlova şi a primit primele îngrijiri pentru rănile provocate de gloanţe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului. El a fost apoi transportat la o unitate de nivel superior.

Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împuşcat în abdomen şi se află în operaţie.

O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, precum şi poliţişti care îl liniştesc pe atacator.

Un martor declară Reuters că a auzit mai multe împuşcături şi că a văzut un bărbat reţinut de poliţişti.

El declară că a văzut oficiali din domeniul securităţii împingând pe cineva într-o maşină şi plecând în trombă.

Contactat de Reuters, Guvernul slovac nu a reacţionat imediat.

CE S-A ÎNTÂMPLAT

Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova, un oraş aflat la circa 180 de km de Bratislava, şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N. Guvernul slovac se reunise la Handlova, în cadrul unui turneu pe care Fico îl face prin regiunile ţării după ce a preluat puterea la sfârşitul anului trecut.

S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.

Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.â

Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.

Serviciile de urgenţă au declarat că au primit informaţii despre un bărbat împuşcat în Handlova la scurt timp după ora locală 14:30 (15.30, ora României) şi au trimis un elicopter de urgenţă la un pacient în vârstă de 59 de ani.

ATACATORUL A FOST REŢINUT

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

După cum relatează portalul tvnoviny.sk, poliţia l-a reţinut pe suspect imediat după atac şi l-a arestat. Ar fi vorba despre un scriitor, Juraj C., în vârstă de 71 de ani, din Levice. Imaginile îl arată pe acesta stând pe jos cu cătuşe la mâini şi comunicând cu autorităţile.

CITEȘTE ȘI Un bărbat de 71 de ani a fost arestat în cazul tentativei de asasinare a lui Robert Fico. Fiul său se declară şocat. Suspectul fondase o mişcare anti-violenţă

CLASA POLITICĂ SLOVACĂ, SUB ŞOC

Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul "brutal şi nesăbuit" asupra lui Robert Fico. "Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic", a transmis ea.

Peter Pellegrini, preşedintele ales al Slovaciei şi aliat al lui Robert Fico, a declarat că "o tentativă de asasinat asupra premierului este o ameninţare la adresa a tot ceea ce a însemnat până acum democraţia slovacă".
 
"Sunt îngrozit de unde poate duce ura faţă de o altă opinie politică. Nu trebuie să fim de acord cu totul, dar există o mulţime de modalităţi de a ne exprima dezacordul în mod democratic şi legal", a adăugat el.

"Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova", a declarat şi politicianul Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). "Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă", a adăugat el.

Atacul asupra premierului este un atac asupra statalităţii şi suveranităţii slovace, a postat miercuri liderul creştin-democraţilor (KDH), Milan Majersky, pe o reţea socială. Partidul a condamnat atacul şi i-a urat premierului Robert Fico (Smer-SD) o însănătoşire rapidă. "Suntem consternaţi de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acţiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toţii împotriva oricăror manifestări de violenţă", a declarat Majersky, adăugând că în prezent trebuie făcut totul pentru a calma societatea. "Condamnăm în mod clar agresiunea, violenţa şi atacurile asupra politicienilor, precum şi asupra altor funcţionari publici", a adăugat el. 

În urma împuşcăturilor, cel mai mare partid de opoziţie din Slovacia a anulat un protest planificat pentru miercuri seară împotriva schimbărilor pe care guvernul vrea să le facă în cazul televiziunii publice.

Parlamentul slovac şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.

În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

REACŢII DIN STRĂINĂTATE

Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil.  "Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate", a declarat Fiala, citat de TASR.

"Condamn cu fermitate atacul josnic asupra premierului Robert Fico", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. "Astfel de acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai preţios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico şi de familia sa", a transmis Ursula von der Leyen.

"Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri", a scris pe X şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele american Joe Biden a oferitn Slovaciei ajutorul Statelor Unite, spunând într-o declaraţie: "Condamnăm acest act oribil de violenţă".

"Sunt şocat de atacul atroce împotriva prietenului meu", a reacţionat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă. Fico împărtăşeşte cu Viktor Orban opoziţia faţă de războiul din Ucraina şi faţă de ajutarea Ucrainei cu arme.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor. Condamnăm cu fermitate acest act de violenţă împotriva şefului de guvern al statului nostru partener vecin", a scris Zelenski pe X.

"Sunt profund şocat de vestea privind tentativa laşă de asasinat asupra prim-ministrului slovac Fico. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană. În aceste momente, gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de familia sa şi de cetăţenii Slovaciei", a transmis cancelarul german Olaf Scholz.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că este "şocat să audă această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa", a scris Sunak pe X.

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, s-a declarat de asemenea şocat, adăugând: "Ura şi violenţa nu trebuie să fie lăsate să se instaleze în democraţiile noastre şi trebuie combătute cu cea mai mare determinare!"

CITEȘTE ȘI Putin califică atacul asupra premierului slovac Robert Fico drept o crimă odioasă

CINE ESTE ROBERT FICO

Fico a revenit în funcţia de prim-ministru al ţării central-europene, care este membră a Uniunii Europene şi a NATO, pentru a patra oară, anul trecut, după ce a schimbat viteza politică pentru a atrage un electorat în schimbare.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico a oscilat între curentul pro-european şi poziţii naţionaliste care se opun politicilor Uniunii Europene şi SUA. De asemenea, el şi-a arătat disponibilitatea de a schimba cursul în funcţie de opinia publică sau de realităţile politice schimbate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.