Reţele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) anunţă că a finalizat un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, care a constat în creşterea capacităţii de distribuţie a patru linii electrice aeriene de înaltă tensiune din zona Constanţa – Medgidia – Mircea Vodă şi modernizarea a patru staţii de transformare din acelaşi areal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reţele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) a finalizat un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, care a constat în creşterea capacităţii de distribuţie a patru linii electrice aeriene de înaltă tensiune din zona Constanţa – Medgidia – Mircea Vodă şi modernizarea a patru staţii de transformare din acelaşi areal. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, din care finanţarea nerambursabilă este de 10 milioane de lei”, anunţă compania.

În cadrul proiectului au fost modernizate linii de înaltă tensiune (110 kV) pentru a permite racordarea surselor de energie regenerabilă, facilitând tranziţia spre reţele de distribuţie cu energie verde, decarbonizate.

Zona acoperită de proiect se află pe traseele liniilor dintre staţiile electrice de transformare Constanţa Nord – Medgidia Nord, Nazarcea – Medgidia 1, Medgidia Nord – Mircea Vodă Nord şi Mircea Vodă Nord – Mircea Vodă. Lucrările efectuate au constat în înlocuirea conductorului pe traseul de reţea pentru a creşte capacitatea de distribuţie, în modernizarea stâlpilor prin revopsire, întăriri de fundaţii şi înlocuirea a şase stâlpi de beton de înaltă tensiune, dar şi în înlocuirea transformatorilor de măsură din cele patru staţii de transformare.

”Pentru a avea reţele reziliente, adaptate noilor tendinţe energetice, avem nevoie de ample proiecte de modernizare pe care le derulăm şi prin mecanisme de finanţare cu o componentă nerambursabilă. Cel finalizat acum cu ajutorul fondurilor POIM vizează o zonă în expansiune accelerată dintr-o regiune mai amplă care se remarcă prin multitudinea proiectelor regenerabile. Drept urmare, avem nevoie de linii de înaltă tensiune cu o capacitate de distribuţie mărită şi adaptată necesităţilor actuale şi viitoare de distribuţie”, a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

În urma finalizării proiectului, patru staţii de transformare din zona vizată au fost modernizate, prin înlocuirea transformatorilor de măsură, pentru preluarea energiei produse din surse regenerabile, iar liniile electrice de 110 kV modernizate au o lungime de 14 km.

Proiectul, iniţiat în septembrie 2022, cu o durată totală de 17 luni, a condus la mărirea gradului de siguranţă în alimentare a clienţilor, producători şi consumatori, prin reconductorarea liniilor, modernizarea stâlpilor şi mărirea capacităţii de distribuţie a reţelei, ce va permite creşterea energiei produse din surse regenerabile, contribuind la obiectivul de decarbonizare prevăzut în Strategia Energetică şi Planul Naţional Intregrat în Energie şi Schimbări Climatice.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.