Vicepreşedintele american Mike Pence a respins vineri sugestia neobişnuită a procurorului general William Barr ca Statele Unite să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la Nokia şi Ericsson, două mari rivale ale Huawei Technologies, pentru a contracara dominaţia deţinută de grupul chinez în sectorul tehnologiei 5G, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barr, fost jurist general al grupului Verizon Communications, a declarat joi că Statele Unite şi aliaţii lor ar trebui să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la compania finlandeză Nokia şi la compania suedeză Ericsson, pentru a contracara dominaţia Huawei.

Pence a sugerat o abordare alternativă, întrebat fiind de CNBC despre răspunsul său.

”Am un mare respect pentru procurorul general Barr, dar noi considerăm că cea mai bună cale este ceea ce a anunţat Ajit Pai acum câteva zile”, a spus Pence, referindu-se la eforturile preşedintelui Comisiei Federale pentru Comunicaţii de a acorda mai mult spectru pentru utilizarea 5G.

”Acesta este planul susţinut de preşedinte şi va fi pus în aplicare”, a spus Pence, adăugând că Statele Unite pot extinde 5G ”prin utilizarea forţei pieţei libere şi a companiilor americane”.

Un purtător de cuvânt al procurorului general Barr a refuzat să comenteze. Casa Albă şi un purtător de cuvânt al lui Pai nu au comentat imediat.

Acţiunile Nokia au crescut vineri cu 4%, iar cele ale Ericsson cu aproape 5%. Ambele companii au refuzat să comenteze.

Nokia şi Ericsson au o capitalizare de piaţă de aproximativ 53 de miliarde de dolari, fiind neclar ce sursă de finanţare ar putea folosi guvernul american pentru a prelua participaţii la aceste companii, sau dacă autorităţile de reglementare străine ar aproba o astfel de preluare.

”Noi şi cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri avem în mod cert nevoie să analizăm în mod activ această abordare”, a afirmat procurorul general la un eveniment găzduit de Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice (Center for Strategic and International Studies - CSIS) din Washington.

Barr a spus că China a devenit principalul adversar geopolitic” al Statelor Unite şi a adăugat: ” China a furat startul, iar acum conduce în 5G...Au obţinut deja 40% din piaţă, iar acum urmăresc să ajungă la echilibru”.

Investiţiile guvernului SUA în companii publice sunt rare, cu excepţia programelor de salvare a unor companii sau a locurilor de muncă, iar astfel de investiţii în companii străine sunt şi mai rare.

Anul trecut, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră, afirmând că grupul chinez este implicat în activităţi contrare securităţii naţionale a SUA. Guvernul american a presat alte state să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G, afirmând că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, ceea ce compania a negat în repetate rânduri.

Anul trecut, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o urgenţă naţională şi a interzis companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.