Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere de anul trecut, prin care ANAF a stabilit în sarcina societăţii o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 62 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 milioane lei, relevă datele analizate de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hidroelectrica a plătit integral sumele cerute, după care a contestat administrativ actele de impunere. Întrucât contestaţiile i-au fost respinse, s-a adresat justiţiei.

Societatea a argumentat, prin cererea de chemare în judecată, că modificările succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative şi nu retroactiv, aşa cum au considerat autorităţile fiscale, indică Profit.ro.

Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producţia din hidrocentrale şi 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.