Companiile Reţele Electrice (companii parte a grupului PPC, denumite anterior E-Distribuţie) anunţă finalizarea primei etape de modernizare a unei părţi a infrastructurii energetice din municipiile Timişoara, Constanţa, respectiv Giurgiu şi alte patru localităţi din mediul rural din judeţul Giurgiu în cadrul a trei proiecte cofinanţate prin POIM 2014-2020. Valoarea totală a investiţiilor în cele trei proiecte este de 146,95 milioane de lei. Proiectul derulat de Reţele Electrice Banat are o valoare de peste 46 milioane de lei, cel al Reţele Electrice Dobrogea este de peste 45 milioane de lei, iar cel al Reţele Electrice Muntenia este de peste 55 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Reţele Electrice Muntenia (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia) a finalizat în decembrie 2023 prima etapă dintr-un proiect în valoare totală de peste 55,35 milioane de lei, TVA inclusă, din care valoarea eligibilă actualizată este de peste 38 milioane de lei, care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Giurgiu, precum şi din localităţile Oinacu, Plopşoru, Braniştea şi Dăiţa din acelaşi judeţ.

Componenta de modernizare a unei părţi a reţelelor de medie şi joasă tensiune din localitatăţile vizate în cadrul proiectului este cofinanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea eligibilă fiind de 15,5 milioane de lei.

În cadrul primei etape a proiectului a fost modernizată parţial reţeaua de medie tensiune din municipiul Giurgiu şi alte patru localităţi din judeţ, în beneficiul a peste 12.800 de clienţi. De asemenea, pe o distanţă de 2,5 km, între localităţile Oinacu şi Plopşoru, reţeaua de medie tensiune a fost trecută în subteran. Lucrările au constat şi în modernizarea a 47 posturi de transformare din reşedinţa de judeţ şi din cele patru localităţi din mediul rural, inclusiv prin trecerea din structura de post aerian pe stâlp în post în anvelopă de beton. Porţiunea de reţea îngropată, precum şi posturile de transformare care au fost reamplasate la sol vor ajuta inclusiv la prevenirea unor avarii care pot fi generate de intemperii pentru că aceste elemente de reţea nu vor mai fi expuse direct la condiţiile meteo extreme.  În ceea ce priveşte reţeaua de joasă tensiune, proiectul a constat în înlocuirea cablurilor de joasă tensiune pe o distanţă totală de aproximativ 20 km cu unele moderne, torsadate, care deservesc cele patru localităţi din judeţ incluse în proiect.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezvoltarea şi implementarea, cu fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuţie.  

Proiectul, iniţiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unor porţiuni de reţea care asigură clienţilor imbunatatirea calitatii tehnice serviciului de distribuţie a energiei electrice, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă a acestuia, finanţată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere creşterea calităţii serviciului de distribuţie prin implementarea unei platformei integrate pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

La rândul său, Reţele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 45,6 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 30,6 milioane lei care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Constanţa.

Componenta de modernizare a unei părţi a reţelelor de medie tensiune din Constanţa vizate în cadrul proiectului este cofinanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, din care valoarea eligibilă, finanţată prin POIM 2014-2020, este de 8,9 milioane de lei.

În cadrul primei etape a proiectului au fost modernizate parţial reţelele de medie tensiune din municipiul Constanţa, în beneficiul a 12.553 de clienţi din municipiu. Lucrările au constat în modernizararea a 21 de posturi de transformare, alimentate prin linii de medie tensiune cu plecare din 5 staţii de transformare de înaltă tensiune 110/20 kV, astfel încât serviciul de distribuţie a energiei electrice să fie îmbunătăţit.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea şi implementarea, cu fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuţie.

Proiectul, iniţiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unei porţiuni de reţea care asigură clienţilor un serviciu de distribuţie a energiei electrice superior, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă, finanţată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere reducerea consumului mediu de energie pe locuinţă şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie; în localităţile vizate va fi implementată şi o platformă integrată pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

De asemenea, Reţele Electrice Banat (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Banat) a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 46 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 32,8 milioane de lei care constă în modernizarea unor elemente ale infrastructurii energetice din municipiul Timişoara.  

Componenta de modernizare a reţelelor de medie şi joasă tensiune din Timişoara vizate în cadrul proiectului este cofinanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea eligibilă, finanţată prin POIM 2014-2020, este de 9,4 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată parţial reţeaua de joasă şi medie tensiune din municipiul Timişoara în beneficiul a aproximativ 12.800 de clienţi. Lucrările au constat în modernizarea a 35 de posturi de transformare în anvelopă de beton care dispun de echipamente noi, moderne, integrate în sistemul de telecontrol, permiţand astfel diminuarea semnificativă a duratei întreruperilor.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea şi implementarea, din fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuţie.

”Infrastructura energetică din Timişoara are nevoie să ţină pasul cu dezvoltarea accelerată a oraşului. De aceea ne orientăm şi către proiecte cu o parte de finanţare nerambursabilă, pentru că amploarea eforturilor de modernizare este semnificativă.Vizăm toate segmentele de distribuţie a energiei electrice pentru a avea reţele electrice inteligente, robuste, iar clienţii să beneficieze de o experienţă mai bună. De asemenea, în cadrul proiectului, companiile Reţele Electrice au dezvoltat o platformă digitală pentru agregarea datelor de consum ale clienţilor cu contoare inteligente din toate cele trei regiuni în care sunt prezenţi aceşti operatori de distribuţie. În ceea ce îi priveşte pe clienţii cu contoare inteligente din Timişoara, aceştia pot să îşi monitorizeze consumul de energiei electrică în timp real şi astfel să adopte comportamente mai eficiente din punct de vedere energetic. Vom continua şi instalarea de contoare inteligente în cât mai multe locuri de consum din zonă”, a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Proiectul, iniţiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unei porţiuni de reţea care asigură clienţilor un serviciu de distribuţie a energiei electrice superior, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă, finanţată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere reducerea consumului mediu de energie pe locuinţă şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie;  în localităţile vizate va fi implementată şi o platformă integrată pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.