Profesioniştii şi artiştii români din industria de film pot aplica pentru atragerea de investiţii în producţia de opere audiovizuale pe teritoriul României până la finalul anului 2026, anunţă Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii a publicat spre consultare un proiect de hotărâre care extinde perioada de aplicare şi modifică structura de finanţare a programului de atragere a investiţiilor în producţia de opere audiovizuale pe teritoriul României, reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 421/2018, astfel încât România să redevină o destinaţie atractivă în acest domeniu.

„Având în vedere modificările cadrului legislativ european care ne permite să derulăm acest program, am decis extinderea perioadei de aplicare a programului de atragere a investiţiilor în producţia de opere audiovizuale pe teritoriul României până la finalul anului 2026, urmând ca un nou apel de proiecte să fie lansat în luna aprilie 2024. În baza analizei proiectelor depuse în sesiunile trecute am determinat că, în perioada 2018 - 2020, au fost atrase în România investiţii directe în producţia de film şi domeniile conexe de aproape 100 de milioane de euro. Prin extinderea perioadei de aplicare a acestui program şi prin modernizarea structurii de finanţare, ne propunem ca România să devină cea mai atractivă destinaţie de producţie din Estul Europei şi să atragem, în perioada 2024 - 2026, investiţii directe estimate a depăşi 380 de milioane de euro. De asemenea, întrucât numai 20% din proiectele depuse în sesiunile trecute au fost realizate, am decis restructurarea etapelor de analiză şi aprobare a finanţării, astfel încât să fie finanţate doar filmele care încep producţia pe teritoriul ţării noastre şi, astfel, să realizăm o alocare cât mai eficientă a bugetului rămas. Trebuie să recunoaştem că funcţionarea acestui program este esenţială pentru menţinerea României în industria producţiei de film şi pentru remedierea consecinţelor blocajului administrativ din perioada 2019-2023 care au determinat partenerii internaţionali şi profesionişti români de excepţie să se orienteze către alte teritorii. Nu este suficient să ne mândrim cu faptul că profesionişti şi artişti români sunt recunoscuţi prin premii şi nominalizări internaţionale, este esenţial să le asigurăm acestora condiţii normale pentru a-şi desfăşura activitatea aici, în ţara lor. Cred că debutul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului International de Film de la Berlin este un moment extraordinar pentru a reasigura partenerii internaţionali de angajamentul ferm al României în repornirea acestui program şi de a anunţa intenţia de a deschide un nou apel de proiecte în luna aprilie, într-un format îmbunătăţit", a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

În zilele de 16 februarie şi 19 februarie, managerul Oficiului de Film şi Investiţii Culturale va susţine la Berlin prezentări despre stadiul actual al programului de atragere a investiţiilor în producţia de opere audiovizuale, la standul găzduit de Asociaţia Româna de Film şi Televiziune - Creative Romanian Film Makers.

Din luna septembrie a anului trecut, când au preluat administrarea acestui program aflat într-un blocaj administrativ istoric, Ministerul Culturii şi Oficiul de Film şi Investiţii Culturale au făcut progrese semnificative în analiza proiectelor depuse în sesiunile 2018-2020.

Potrivit MC, au fost achitate primele restanţe, în baza unor sentinţe judecătoreşti definitive, a fost demarată etapa analizei administrative a celor mai vechi cereri de plată, precum şi a cererilor de finanţare depuse în sesiunea 2019, iar Comisia de Film în România urmează a se pronunţa asupra acestor proiecte de îndată ce va fi depusă documentaţia completă.

De asemenea, Ministerul Culturii anunţă că a dezvoltat, în timp record, un sistem digital ce permite solicitanţilor să transmită documentaţia către Oficiu şi facilitează soluţionarea cu celeritate şi trasabilitate a proiectelor de către membrii Comisiei de Film în România.
Oficiul de Film şi Investiţii Culturale a lansat o platformă inovatoare,  www.filmoffice.ro, care reuneşte, într-un singur loc, artişti, tehnicieni, profesionişti, locaţii de filmare publice şi private, precum şi companiile locale care activează în domeniul producţiei de film.

Platforma, care funcţionează pe baza unei soluţii software „Filmmakers System”, dezvoltată de Denkungsart GmbH şi co-finanţată de Uniunea Europeană prin programul MEDIA Europa Creativă, este un important instrument de promovare a resurselor culturale naţionale şi îşi propune să devină un hub de producţie integrat şi să contribuie la creşterea vizibilităţii României, ca destinaţie de producţie de film şi producţii culturale.

Detalii despre Oficiul de Film şi Investiţii Culturale şi despre programul de finanţare a productiei de opere audiovizuale pe teritoriul Romaniei sunt disponibile pe pagina web www.ofic.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.