Vlad Voiculescu a precizat că în acest moment sunt mai multe centre de vaccinare cu circuit închis, decât cele cu circuit deschis, disponibile populaţiei. Ministrul Sănătăţii a adăugat că i-au fost semnalate la minister organizări de vaccinări pentru diverse instituţii ale statului, lucru care este jenant şi îngrijorător, opinia fiind împărtăşită şi de premierul Florin Cîţu. „Are sens să păstrăm anumite centre, dar cu fluxuri mult reduse, cu costuri mult reduse pentru stat, cu aport de vaccinuri redus în acele centre, tocmai pentru a asigura rapelul”, a mai spus Voiculescu, care a adăugat că va fi făcută o reevaluare a centrelor de vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cele cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o hotărâre de Guvern sau o hotărâre a Ministerului Sănătăţii care să fi aprobat aşa ceva. Este un lucru care ne îngrijorează pentru că să privim lucrurile aşa cum sunt - fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, centrele care nu sunt disponibile populaţiei şi asta înseamnă că vom avea vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populaţie, ceea ce nu este doar imoral, ci este şi ilegal. Mai departe însă, dacă vaccinurile nu sunt alocate către aceste centre, mai precis dacă vaccinurile sunt păstrate pentru persoanele vulnerabile, atunci vom avea centre care funcţionează şi cheltuie banul public, pentru că nu funcţionează gratuit, fără să vaccineze. De aceea Ministerul Sănătăţii va reevalua toate centrele din subordinea Ministerului şi vom transmite aceste lucruri către toate celelalte structuri care au în subordine centre de vaccinare, pentru a reevalua două opţiuni - fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem”, a declarat Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului. 

El a vorbit şi despre excepţii, cum ar fi păstrarea unui centru de vaccinare cu flux redus pentru rapelul cadrelor medicale care au intrat în etapa 1 de vaccinare.

„Dacă există excepţii, atunci acestea trebuie bine justificate. O excepţie, ca să dau şi un exemplu, ar putea fi păstrarea unui centru de vaccinare cu puţine fluxuri pentru rapelurile care sunt necesare, într-un spital de exemplu. Avem încă câteva săptămâni care cei care au fost vaccinaţi în etapa 1, medici, asistente medicale, infirmiere, toată lumea care lucrează într-un spital trebuie să primească şi rapelul. Are sens să păstrăm anumite centre, dar cu fluxuri mult reduse, cu costuri mult reduse pentru stat, cu aport de vaccinuri redus în acele centre, tocmai pentru a asigura rapelul. Nu au fost puţine exemplele care fie ne-au fost semnalate în presă, fie ne-au fost semnalate la Ministerul Sănătăţii, de organizări separate, de vaccinări pentru diverse instituţii ale statului. Cred că este jenant. Cred că este jenant şi acest lucru a fost discutat cât sse poate de onest cu toată lumea, inclusiv cu premierul României care împărtăşeşte pe de-a-ntregul această opinie şi această îngrijorare”, a completat Voiculescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.