Ministerul Justiţiei din Republica Moldova anunţă că a remis spre coordonare şi consultare publică proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiţie (reformarea CSJ). Până la data de 6 septembrie, instituţiile responsabile din domeniu justiţiei, dar şi organizaţiile neguvernamentale urmează să vină cu propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea proiectului de lege. Proiectul va fi remis şi Comisiei de la Veneţia pentru expertizare, precizează ministerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministerului Justiţiei de la Chişinău, una dintre principalele modificări majore propuse în proiectul de lege se referă la modificarea componenţei CSJ şi micşorarea numărului de judecători de la 33 la 20 de judecători până la 1 iunie 2023, când urmează să îşi înceapă activitatea noua componenţă a CSJ.

Conform proiectului, magistraţii CSJ vor fi selectaţi de Consiliul Suprem al Magistraturii, prin concurs public, în bază de merit. 13 judecători vor fi selectaţi din rândul judecătorilor de carieră (pentru persoanele care au activat în calitate de judecător în instanţele judecătoreşti, proiectul prevede o experienţă de cel puţin 8 ani efectiv lucraţi în calitate de judecător; pentru persoanele care au activat în calitate de judecător al Curţii Constituţionale sau al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) – o experienţă de cel puţin 6 ani efectiv lucraţi în funcţia respectivă) şi 7 judecători vor fi selectaţi din rândul juriştilor non-judecători (avocaţi, procurori, profesori universitari), care au o experienţă de cel puţin 10 ani efectiv lucraţi în funcţiile respective.

 

La fel, proiectul prevede efectuarea evaluării extraordinare a actualilor judecători ai CSJ, precum şi a candidaţilor la cele 7 funcţii destinate non-judecătorilor. Evaluarea extraordinară se va efectua în două etape: evaluarea integrităţii etice şi financiare, şi evaluarea profesionalismului.

Prima etapă este pusă în sarcina Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor (Comisia pre-vetting), care se va  expune asupra integrităţii etice şi financiare a actualilor judecători din CSJ, cât şi a candidaţilor la funcţiile vacante din CSJ. În acest context, se propune prelungirea mandatului Comisiei pre-vetting cu încă un an.

În cazul în care candidatul va promova prima etapă a evaluării de către Comisia pre-vetting, atunci CSM, prin intermediul Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, va efectua evaluarea candidatului pe un al treilea criteriu – profesionalismul relevant funcţiei.

Proiectul de lege propus spre examinare stabileşte şi competenţele pentru CSJ:

-         asigurarea interpretării şi aplicării uniforme a legislaţiei în sistemul justiţiei;

-         examinarea, în calitate de primă instanţă, a categoriilor de cauze stabilite de lege;

-         examinarea, în calitate de instanţă de recurs, a cauzelor cu cea mai mare importanţă socială şi juridică, precum şi asupra celor care relevă încălcări deosebit de grave ale legii şi ale drepturilor omului;

-         sesizarea Curţii Constituţionale privind examinarea excepţiei de neconstituţionalitate a actelor juridice care rezultă din cauze penale contravenţionale, civile sau administrative concrete;

-         soluţionarea cererilor de revizuire a cauzelor în urma pronunţării unei hotărâri de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO;

-         soluţionarea, în cazurile prevăzute de lege, a altor tipuri de cereri.

 

De asemenea, CSJ va fi autoritatea principală responsabilă de asigurarea interpretării şi aplicării uniforme a legislaţiei în sistemul judecătoresc. În acest scop, CSJ va putea întreprinde un şir de măsuri:

  • -         va publica recomandările rezultate din activitatea de generalizare a practicii judiciare;
  • -         va elabora, aproba şi publica ghiduri cu privire la aplicarea legislaţiei (similar CtEDO, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România);
  • -         la solicitarea instanţelor judecătoreşti va emite avize consultative (similar Curţii Europene de Justiţie şi CtEDO);
  • -         va emite hotărâri obligatorii pe marginea demersului în interesul legii.

 

Ministerul moldovean al Justiţiei mai arată că la elaborarea proiectului de lege a contribuit grupul de lucru pentru elaborarea Conceptului de reformare a CSJ, din care fac parte reprezentanţi ai CSJ, Consiliului Superior al Magistraturii, curţilor de apel, Judecătoriei Chişinău, Consiliului Superior al Procurorilor, Uniunii Avocaţilor din Moldova, Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, Centrului de Resurse Juridice din Moldova ş.a.

Reprezentanţii grupului de lucru s-au întrunit în mai multe şedinţe şi au formulat, inclusiv, în scris propuneri pentru îmbunătăţirea Conceptului de reformă şi a proiectului de act normativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.