Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în discursul susţinut la Ambasada Franţei, cu prilejul recepţiei de Ziua Naţională a Franţei, că la acest moment crucial pentru continentul nostru, relaţia bilaterală franco-română rămâne relevantă şi puternică şi se află acum poate la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii. De asemenea, premierul a arătat că Franţa rămâne unul din cei mai importanţi parteneri economici ai României, al treilea partener comercial şi al şaselea investitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Este o onoare să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră pentru a marca Ziua Naţională a Republicii Franceze. 14 iulie are o rezonanţă particulară nu doar pentru cetăţenii francezi, ci şi pentru toate naţiunile libere şi democratice, care rămân ataşate principiilor Libertăţii, Egalităţii şi Fraternităţii.  La acest moment de sărbătoare doresc, aşadar, să transmit naţiunii franceze depline urări de prosperitate şi succes”, a spus premierul în discurs. 

Şeful Executivului a transmis felicitări pentru ”performanţa deosebită a Preşedinţiei franceze a Consiliului UE, care tocmai s-a încheiat în urmă cu două săptămâni şi care a fost marcată de dorinţa clară de aprofundare a cooperării europene într-un moment în care securitatea continentului nostru este grav afectată de războiul Rusiei în Ucraina”.

”Putem fi mândri de solidaritatea pe care naţiunile noastre - naţiunile Europei, naţiunile lumii democratice, o demonstrează faţă de Ucraina: prin sprijinirea aspiraţiilor sale europene, prin susţinerea refugiaţilor, prin facilitarea exporturilor produselor sale sau prin multe alte forme de asistenţă. La acest moment crucial pentru continentul nostru, relaţia bilaterală franco-română rămâne relevantă şi puternică. Aceasta se află acum poate la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii”, a spus premierul Ciucă. 

Potrivit premierului, ”Alianţa solidă care leagă ţările noastre are ca fundament o prietenie autentică, care durează de secole”.

”România nu poate uita rolul Franţei şi al francezilor în formarea statutului român, la fel cum nu putem ignora contribuţia în arte, ştiinţe, economie a românilor care au ales ca Franţa să fie a doua lor patrie. Relaţia noastră bilaterală a fost neîntrerupt consolidată şi are multiple faţete, reflectate în Parteneriatul nostru Strategic. Fie că vorbim despre cooperare politică, economică sau militară, fie că ne uităm la schimburile culturale, ştiinţifice sau educaţionale, relaţiile noastre sunt extrem de dinamice şi bogate. Iar la acestea se adaugă importanta prezenţă românească în Franţa şi cea franceză în România, un liant puternic care contribuie la dezvoltarea societăţilor în care aceste comunităţi trăiesc şi în care sunt bine integrate”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă. 

Şeful Executivului a declarat că ”Franţa rămâne unul din cei mai importanţi parteneri economici ai României, al treilea partener comercial şi al şaselea investitor”. 

”Practic toate marile companii franceze sunt prezente în România, în diferite sectoare, fie că vorbim de industria auto, de sectorul bancar, de marea distribuţie, construcţii, infrastructură, energie sau telecomunicaţii”, a apreciat el. 

Potrivit premierului, ”universul cooperării bilaterale franco-române este unul bogat, în care cooperarea culturală are un rol deosebit”.

”Ne dorim să dezvoltăm proiectele demarate în cadrul Sezonului România-Franţa, să continuăm cu iniţiative după modelul Anului George Enescu, marcat în 2021, dar şi să identificăm noi proiecte de anvergură. Cadrul oferit de Timişoara – Capitală Culturală 2023 este unul propice în acest sens”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă a arătat că ”limba franceză este, la rândul său, un liant puternic”.

”Suntem ţara din regiune cu cei mai mulţi vorbitori de limba franceză. Avem circa 240.000 de elevi care o studiază ca prima limbă modernă şi peste un milion de elevi care o învaţă ca a doua limbă modernă. La nivelul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, ţările noastre rămân puternic angajate pentru promovarea profilului Francofoniei în lume”, a spus premierul României. 

Nicolae Ciucă a menţionat, despre cooperarea româno-franceză în plan european şi internaţional, că ”este, de asemenea, puternică”.

”Pe fondul desfăşurării conflictului din proximitatea frontierei estică a NATO, România şi Franţa şi-au intensificat cooperarea pe linie militară. Exercitarea de către Franţa a rolului de naţiune-cadru a Grupului de luptă NATO de pe teritoriul ţării noastre reflectă solidaritatea Franţei, determinarea fermă de a asigura securitatea României şi, totodată, coerenţa apărării pe Flancul Estic. Salut anunţul Preşedintelui Macron la Summitul de la Madrid privind creşterea în continuare a prezenţei militare franceze în România. Împreună suntem mai puternici şi contribuim la o Uniune Europeană mai coezivă şi mai unită şi la o Alianţă mai puternică prin postura sa de descurajare şi apărare consolidată şi mai eficientă”, a spus premierul în discursul său. 

El a adresat mulţumiri Franţei şi pentru ”sprijinul acordat în obţinerea de către România a statutului de stat-candidat la OCDE”.

”După NATO şi UE, aderarea la OCDE reprezintă încă un proiect major al României contemporane, care va asigura un plus de stabilitate economiei noastre şi va crea, în egală măsură, noi oportunităţi pentru firmele străine, inclusiv cele franceze. Contăm în continuare pe susţinerea politică şi expertiza franceză în acest proces”, a afirmat şeful Executivului.

Premierul a mai afimat că ”România apreciază, de asemenea, rolul jucat de Franţa în conjugarea eforturilor substanţiale de operaţionalizare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, a cărei a doua conferinţă va avea loc mâine la Bucureşti  şi a iniţiativelor susţinute de Franţa pentru această ţară profund afectată de războiul din Ucraina”. 

”Sunt profund convins că legătura specială şi cooperarea strategică care leagă România şi Franţa ne vor conduce spre atingerea obiectivelor unei acţiuni cât mai eficiente la nivelul UE, al NATO şi al structurilor multilaterale relevante!”, a spus premierul în finalul discursului. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.