Poliţia din New York apelează la un software ce foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a depista şi aresta mai rapid suspecţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numit Patternizr, software-ul a fost creat de Departamentul de Poliţie din New York, care-l foloseşte încă din decembrie 2016, dar a cărui existenţă a fost făcută publică abia săptămâna aceasta.

New York City are cel mai mare departament de poliţie din Statele Unite, cu un total de 77 de secţii. În 2016, NYPD a înregistrat peste 13.000 de tâlhării, 15.000 de jafuri şi peste 44.000 de furturi cu daune mari.

Patternizr vine să automatizeze combinarea şi verificarea încrucişată a informaţiilor din toate cazurile înregistrate şi să găsească tipare pe baza cărora ajută poliţia să identifice mai rapid suspecţii.

AI-ul găseşte puncte comune în modul de pătrundere în locuinţe, distanţa dintre locurile de săvârşire al infracţiunilor, armele şi instrumentele folosite plus alte indicii urmărite în cadrul investigaţiilor.

Acesta stabileşte un scor de similaritate în funcţie de care ierarhizează infracţiunile. Cu cât scorul de similaritate este mai mare, cu cât infracţiunile în cauză au şanse să fie comise de acelaşi autor.

Până acum, Patternizr a fost folosit doar pentru infracţiuni minore, pentru a fi evaluat corespunzător înainte de a fi implicat în cazul crimelor. În medie, AI-ul procesează săptămânal 600 de plângeri pe săptămână.

Antrenarea AI-ul s-a făcut cu ajutorul a informaţiilor criminalistice colectate manual pe parcursul a 10 ani. 100 de analişti civili au fost angajaţi în 2017 pentru a lucra cu acest software.

După publicarea algoritmului folosit de NYPD, Patternizr va putea fi integrat şi în alte oraşe din Statele Unite.

Ca de obicei în cazul soluţiilor moderne care implică procesarea la comun a informaţiilor, există deja critici care vorbesc de încălcarea intimităţii personale şi de faptul că AI-ul ar putea accentua prejudecăţile din rândul poliţiştilor americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.