Candidaţii dintr-un oraş din India dau examenul pentru obţinerea permisului auto cu un AI în locul unui poliţist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înlocuirea examinatorului din cadrul examenelor auto ar putea fi benefică din anumite puncte de vedere, inclusiv prin prisma emoţiilor candidatului, care s-ar putea dovedi mai sigur pe el când nu are alături un poliţist în uniformă.

În Dehradun, capitala statului indian Uttarakhand, sute de oameni au dat deja examenul auto cu o inteligenţă artificială în locul unui examinator uman.

Sistemul folosit se numeşte HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety) şi este dezvoltat de Microsoft. Acesta se bazează pe camerele şi senzorii unui smartphone montat pe bord asemenea unui sistem de navigare.

HAMS urmăreşte atât manevrele făcute de candidat, cât şi felul în care acesta se comportă în maşină şi direcţia în care priveşte. Se poate vedea astfel atât direcţia maşinii, cât şi dacă cel aflat la volan s-a asigurat înainte de a schimba direcţia.

AI-ul este, de asemenea, capabil să urmărească reacţia candidatului la anumite semne de circulaţie. Spre exemplu, poate vedea ce face şoferul când întâlneşte indicatorul de cedare a trecerii sau cum abordează un sens giratoriu.

Nu este acordată mai puţină atenţie nici manevrelor de parcare, unde AI-ul urmăreşte mişcările şi timpul în care s-a realizat o parcare şi cât de corect a fost făcută aceasta.

Autorităţile din Uttarakhand vor să folosească sisteme asemănătoare şi în alte domenii ce ţin de transport, fiind convinse că pot să îmbunătăţească astfel experienţa şoferilor şi a pasagerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.