Un program experimental care va verifica cu ajutorul inteligenţei artificiale afirmaţiile persoanelor care trec punctele de frontieră va începe să fie testat în curând de Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul numit iBorderCtrl va funcţiona la patru puncte de frontieră din Grecia, Ungaria şi Letonia, toate patru fiind, de fapt, graniţe ale U.E. cu ţări care nu fac parte din Uniune.

iBorderCtrl constă într-un sistem online de verificare a identităţii compus din două etape. În prima etapă, cel care urmează să treacă frontiera va completa un formar online şi va trimite documentele necesare verificării.

În a doua etapă, persoana respectivă va trebui să răspundă în faţa unei camere web la anumite întrebări adresate de un agent vamal virtual. Întrebările pot fi de genul: “Ce ai în bagaj?” sau “Deschiderea bagajului va confirma că ceea ce declari este adevărat?”.

Inteligenţa artificială va analiza comportamentul călătorului, inclusiv reacţiile faciale şi gesturile făcute în timp ce răspunde la întrebări, pentru a determina dacă acesta spune sau nu adevărul.

Dacă primeşte un aviz pozitiv, călătorul va primi un cod QR pe care-l va scana la vamă pentru a trece graniţa. În caz contrar, acesta va fi supus la vamă unei verificări biometrice, după care va fi procesat de un agent vamal.

Proiectul se află încă în fazele incipiente de testare, iar o versiune anterioară a avut o acurateţe de doar 76%. Cei de la iBorderCtrl spun însă că procentul poate fi crescut la 85%. Pentru siguranţa graniţelor Uniunii Europene, este de preferat ca marja de eroare să fie în sensul rezultatelor negative false, decât să fie păcălit în a da un aviz pozitiv când nu este cazul.

Mai există şi problema încălcării intimităţii personale pe care folosirea acestor tehnologii o poate ridica. Oamenii se pot întreba dacă, după ce le-au fost luate amprentele şi au fost supuşi şi altor verificări biometrice, nu vor fi supravegheaţi.

Cert este că Uniunea Europeană speră că folosind un sistem precum iBorderCtrl va creşte siguranţa la graniţe şi va grăbi procedura de trecere a frontierelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.