Cercetătorii spanioli s-au inspirat din sistemele biologice pentru a pune bazele unui algoritm care poate spune cu mare acurateţe cum va arăta un oraş în viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Algoritmul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universidade da Coruña poate anticipa modelul de dezvoltare al oraşelor, fiind capabil să spună unde şi cât de înalte vor fi blocurile ce vor apărea peste un număr de ani.

Algoritmul foloseşte date istorice şi economice ale unei zone urbane pentru a determina viitorul peisaj al unui oraş. Acesta poate anticipa atât numărul, cât şi locul în care vor fi construite clădirile.

Cercetătorii spun că s-au inspirat în crearea acestui algoritm de la sistemele biologice regăsite în natură şi-l descriu ca pe o combinaţie între logica darwinistă şi regulile ştiinţifice ale geneticii.

Procesul funcţionează prin calcularea unei multitudini de soluţii posibile din care algoritmul alege cel mai probabil rezultat. Operaţiunea se repetă de mai multe ori pentru creşterea acurateţii.

Algoritmul a fost testat în Tokyo, acolo unde a fost ales cartierul Minato pentru un studiu de caz. Acesta a parcurs datele istorice economice vechi pentru a desena cum va arăta cartierul în 2017.

Rezultatul a fost comparat cu imaginea reală a acestuia şi este considerat foarte precis.

Următorul pas pentru oamenii de ştiinţă este realizarea aceleiaşi operaţiuni dar, de data aceasta, pentru a vedea cum va arăta cartierul Minato în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.