Producătorul de dispozitive medicale Medtronic a dezactivat update-urile prin internet pentru aproximativ 34.000 de dispozitive de programare CareLink, pe care furnizori de servicii de sănătate din întreaga lume le folosesc pentru a accesa stimulatoarele cardiace implantate pacienţilor, explicând că sistemul este vulnerabil la atacurile cibernetice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată medicilor în această săptămână, compania a precizat că nu are cunoştinţă de cazuri în care această vulnerabilitate a fost exploatată de hackeri.

”Această vulnerabilitate poate în final să dăuneze unui pacient, în funcţie de amploarea şi intenţia unui atac cibernetic şi de starea pacientului”, potrivit scrisorii văzută joi de Reuters.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Producătorii de dispozitive medicale şi-au intensificat în ultimii ani eforturile de a identifica şi corecta vulnerabilităţile de securitate ale produselor lor, ca reacţie la o serie de avertismente din partea cercetătorilor în domeniul securităţii, care au identificat viruşi în dispozitive de timpul programatoarelor de implanturi ale Medtronic.

Nu există informaţii referitoare la atacuri cibernetice împotriva dispozitivelor medicale, dar cercetătorii au afirmat că această industrie este cu mult în  urma industriei IT în privinţa protejării dispozitivelor de hackeri.

Stimulatoarele cardiace şi defribilatoarele implantate sunt dispozitive mici introduse în piept, care folosesc impulsurile electrice pentru a controla ritmul anormal al inimii la pacienţii care suferă de artimii cardiace.

Vulnerabilitatea afectează platforma bazată pe internet pentru actualizarea a circa 34.000 de dispozitive de programare CareLink 2090 şi CareLink Encore 29901, pe care furnizorii de servicii de sănătate din toată lumea le utilizează pentru programarea stimulatoarelor implantate, potrivit Medtronic.

Compania a informat în scrisoarea sa că lucrează la dezvoltarea unor actualizări de securitate, care vor corecta aceste vulnerabilităţi şi vor fi introduse în funcţie de acordul autorităţilor de reglementare.

Între timp, aceste dispozitive pot fi actualizate manual, cu ajutorul unei conexiuni USB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.