O companie britanică privată din domeniul energiei nucleare anunţă o realizare ştiinţifică importantă, care ar putea constitui primul pas spre energia de fuziune nucleară comercială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii de la Tokamak Energy au realizat pentru prima oară încălzirea unei plasme de hidrogen la o temperatură de 15 milioane de grade Celsius.

Procedura numită şi „stea la borcan” datorită faptului că temperatura atinsă este cea la care funcţionează nucleul soarelui, este considerată o mare realizare în domeniul fuziunii nucleare.

Reprezentanţii companiei britanice susţin că acesta este punctul de plecare al producerii energiei comerciale din fuziunea nucleară, ceea se s-ar putea întâmpla până în 2030.

Mulţi cercetători sunt de părere că energia disipată în urma fuziunii nucleare va lua locul mijloacelor tradiţionale de generare a electricităţii şi va fi folosită pe scară largă în domeniul industrial şi pentru uz casnic.

Fuziunea nucleară permite generarea unor mari cantităţi de energie din puţini izotopi de hidrogen greu, precum deuteriu sau tritiu, izotopi care sunt destul de răspândiţi în apa de mare.

50 de kilograme de tritiu şi 33 de kilograme de deuteriu sunt suficiente pentru a produce un gigawatt de electricitate pe an, care la rândul ei ar fi suficientă pentru peste 700.000 de locuinţe.

Reactorul ST40 folosit de Tokamak Energy va fi pregătit pentru un nou experiment ce va avea loc anul viitor, când se va încerca încălzirea plasmei la o temperatură mult mai mare, de 100 de milioane de grade Celsius.

100 de milioane de grade Celsius ar fi temperatura necesară fuziunii nucleare controlate. Dacă temperatura aceasta va fi atinsă, compania britanică vrea să producă până în 2025 mai muţi megawaţi de energie de fuziune nucleară.

Producerea electricităţii la scară largă din energia de fuziune nucleară va crea şi cantităţi semnificative de deşeuri radioactive, atenţionează oamenii de ştiinţă. Acestea vor trebui gestionate pe baza unor protocoale de securitate bine puse la punct pentru a nu exista riscul expunerii populaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.