Cercetătorii sud-africani au creat cărămizi utilizând urină umană, printr-un proces natural similar formării coralilor, care ar putea contribui într-o zi la reducerea emisiilor producătoare de încălzire globală prin găsirea unei utilizări productive a acestor reziduuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cărămizile, care nu au niciun fel de miros, sunt produse într-un laborator, pe parcursul a opt zile, utilizând urină, calciu, nisip şi bacterii. În aceste procese sunt produşi şi fertilizatori.

Aceste cărămizi sunt fabricate folosind uree, un produs chimic care intră în componenţa urinei şi care este utilizat la nivel mondial pentru fabricarea fertilizatorilor. Procesul de producere a cărămizilor din uree a fost testat în Statele Unite cu soluţii sintetice, dar noile cărămizi utilizează pentru prima oară urină umană, au arătat cercetătorii.

”Practic urinăm zilnic şi aruncăm urina în reţeaua de canalizare. De ce să nu o recuperăm şi să o folosim pentru a fabrica produse multiple?”, a spus Dyllon Randall, lector la departamentul de inginerie civilă al Cape Town.

Cărămizile bio sunt create printr-un proces numit precipitare carbonatată indusă microbial, similar cu procesul prin care sunt formate recifurile de corali.

Nisipul este colonizat cu bacterii care produc enzima urează. Această enzimă separă ureea din urină şi produce carbonat de calciu printr-o reacţie chimică complexă. Astfel poate fi fabricată o cărămidă sau o coloană de orice formă. Cărămizile sunt create la temperatura camerei, reducând emisiile de dioxid de carbon dăunătoare emise la fabricarea cărămizilor în mod tradiţional.

Un obstacol în calea producţiei de masă a cărămizilor din urină este cantitatea uriaşă de urină necesară. Pentru o singură cărămidă sunt necesari 20 de litri de urină, cantitate produsă de un adult în două săptămâni.

”O obţin de la baia băieţilor din faţa laboratorului. Pun un mic anunţ şi toţi studenţii contribuie la cercetările mele. Cred că aceste cărămizi pot intra în circuitul comercial în viitorul deceniu, dar mai sunt necesare multe cercetări”, a spus Suzanne Lambert, care a dovedit conceptul prin producerea primei cărămizi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.