Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească cauzele conflictelor religioase prin simularea unei societăţii cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă formată din cercetători de la Oxford, Universitatea din Boston şi Universitatea din Agder (Norvegia) au publicat un studiu în care folosesc inteligenţa artificială pentru a simula societatea umană cu scopul de a înţelege mai bine cauzele conflictelor religioase.

Bazându-se de teoriile psihologiei cognitive, oamenii de ştiinţă au creat o societate virtuală în care locul oamenilor este luat de entităţi bazate pe inteligenţa artificială care reproduc comportamentul uman.

Entităţile artificiale simulează, printre altele, comportamentul oamenilor care aparţin anumitor grupuri sociale, inclusiv opţiunea religioasă. Fiecare entitate are parametri de vârstă şi orientare etnică.

Pornind de la această configuraţie, oamenii de ştiinţă au rulat milioane de simulări, fiecare având propriul scenariu cu propriile acţiuni ale entităţilor artificiale care încearcă să aplice comportamentul uman din societate reală.

Cercetătorii au observat că izbucnirea conflictelor se produce în cele mai multe cazuri când un grup devine majoritar, reprezentând aproximativ 60% din populaţie, iar restul de 40% aparţin grupului minoritar.

Pe baza aceluiaşi studiu, s-a tras concluzia că nivelul de anxietate şi tendinţa violentă cresc atunci când simţului identităţii proprii este legat de apartenenţa la un grup care, eventual, mai este şi insultat de cei din afară.

Surprinzător pentru autorii studiului, comparativ cu observaţiile societăţii umane, este că în cazul societăţii simulate entităţile artificiale au ajuns la conflict în doar 25% din milioanele de scenarii rulate.

În simulare, anxietatea şi violenţa au fost reduse de cercetători prin crearea unor graniţe între grupurile aflate în conflict, lucru care este foarte dificil de aplicat în realitate.

Oamenii de ştiinţă spun că rezultatele finale ale acestui studiu vor fi importante deoarece ar putea duce la identificarea unor politici noi de prevenire a conflictelor, în special a celor religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.