Oamenii de ştiinţă au creat o busolă cuantică care permite localizarea şi navigarea precisă fără ajutorul sateliţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au dezvoltat o busolă cuantică ce poate fi folosită ca alternativă la GPS şi suficient de mică pentru a putea fi transportată. Tehnic, numele acesteia este busolă cuantică de sine stătătoare.

Busola sau accelerometrul se găseşte în prezent în numeroase tipuri de dispozitive mobile, inclusiv deja banalul smartphone. Aceasta poate determina poziţia obiectului în spaţiu dacă ştie punctul de origine şi viteza de deplasare.

Nu poate însă fi folosită în forma actuală pentru o localizare preciză deoarece îi lipseşte un punct stabil de referinţă cu ajutorul căruia să recalculeze poziţia pe parcursul deplasării.

Noua busolă cuantică reuşeşte să fie super precisă prin măsurarea deplasării atomilor criogenici. Atomii sunt răciţi până la punctul în care dobândesc proprietatea cuantică de a fi în acelaşi timp atât particule, cât şi raze.

Proprietăţile atomilor care iau forma razelor sunt influenţate de acceleraţie. Urmărind mişcarea acestor atomi cu ajutorul unui interferometru (instrument care poate sesiza oscilaţia razelor) se poate măsura cu mare precizie deplasarea în spaţiu a obiectelor.

O busolă cuantică care funcţionează prin măsurarea mişcării atomilor criogenici nu doar că poate realiza localizarea cu mare precizie, dar funcţionează în mod autonom. GPS-ul, spre comparaţie, depinde de puterea semnalului sateliţilor, semnal care nu este întotdeauna disponibil.

În stadiul actual, busola cuantică este prea mare pentru a putea fi integrată într-un smartphone. Asta din cauza laserelor folosite pentru răcirea atomilor până stadiul cuantic. Chiar şi aşa, ar putea fi deja folosită pe nave sau trenuri pentru o localizare permanentă şi extrem de precisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.