Rugbiştii Johan Van Heerden, Kuselo Moyake şi Sioeli Lama Vin din ţări aflate la mii de kilometri depărtare de România, Africa de Sud şi Tonga. S-au integrat repede aici, au învăţat limba română şi repede România a devenit a doua lor casă. O poartă în inimă, îmbracă de fiecare dată cu mândrie tricoul echipei naţionale şi joacă cu dăruire pentru Stejari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentând trei cluburi diferite din rugby-ul românesc CS Dinamo, CS Rapid şi CSA Steaua, cei trei vorbesc cu emoţie despre ce înseamnă România pentru ei şi transmit un mesaj special românilor de 1 Decembrie.

Primul sosit în România din Africa de Sud, în 2013, pentru a juca la campioana CSM Ştiinţa Baia Mare, Johan Van Heerden (36 ani) a fost repede atras de ţara de adopţie. Ionică, cum este alintat, mărturiseşte că în România se simte ca acasă şi că la încheierea carierei sportive doreşte să rămână aici. 

"România înseamnă casa pentru mine, chiar dacă nu m-am născut aici, însă am crescut practic aici şi România e la inima mea. Prima dată când am pus tricoul pe mine a fost extraordinar, o onoare foarte mare pentru că mi-am dorit să joc pentru România. Am reprezentat mereu ţara cu inima şi cu sângele", spune Johan, care în prezent evoluează la CS Dinamo, echipă cu care va disputa săptămâna viitoare finala Ligii Naţionale de Rugby. Johan a debutat pentru România în 2015, de atunci evoluând la 53 de selecţii, participând cu Stejarii şi la Cupa Mondială din 2011.

Kuselo Moyake (37 ani), care evoluează acum pentru Rapid Bucureşti, a venit în România, tot din Africa de Sud, în 2014. "România înseamnă familia pentru mine, când am venit aici mi-am gasit soţia, avem doi copii acum, aici este tot ce am", spune acesta. Kuselo a debutat şi el pentru România, evoluând şi pentru naţionala de rugby 7s.

Născut în Tonga, Sioeli Lama (28 ani) a venit în România, în 2015 semnând un contract ca jucător profesionist cu CSM Bucureşti. Astăzi evoluează pentru CSA Steaua şi pentru echipa naţională a României pentru care a debutat în 2021. A adunat 7 selecţii pentru Stejari, cu care a participat şi la Cupa Mondială din acest an, din Franţa. “România înseamnă familie şi rugby’’, spune el emoţionat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.