Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat că aşteaptă o decizie a Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) în cazul Mariei Şarapova, depistată pozitiv cu meldonium, şi îşi rezervă dreptul de a face apel la TAS dacă sancţiunea nu va fi corespunzătoare, informează site-ul oficial al WTA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"WADA este conştientă de cazul în curs. Conform procedurilor noastre şi pentru a proteja integritatea cazului, WADA se va abţine de la a face comentarii până la o decizie a ITF. Apoi, WADA va analiza motivele deciziei şi ulterior va hotărî dacă va folosi sau nu dreptul său independent de a face apel la TAS", a precizat WADA. 

Agenţia a adăugat că substanţa meldonium a fost adăugată pe lista celor interzise după ce a constatat în perioada de monitorizare că sportivii au folosit-o în scopul de a-şi îmbunătăţi performanţele.

"Putem confrma că meldoniumul a fost adăugat pe lista substanţelor interzise din 2016 valabilă de la 1 ianuarie, după ce a fost în programul de monitorizare pe durata anului 2015. Meldonium a fost adăugat listei din cauza dovezilor că a fost folosit de sportivi cu scopul de a-şi îmbunătăţi peformanţele", a explicat WADA.

Mildronat, medicamentul luat de Maria Şarapova, depistată pozitiv la Australian Open, este folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit.

De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat susbtanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, “pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”. “Meldonium a fost adăugat din cauza datelor care indicau utilizarea sa de care sportivi pentru îmbunătăţirea performanţelor”, a anunţat WADA, toamna trecută, conform lequipe.fr.

Potrivit prospectului, mildronat se mai utilizează pentru insuficienţă cardiacă cronică, cardialgie pe fond de distrofie a miocardului şi tulbulări circulatorii encefalice. Mediamentul stimulează capacitatea de muncă fizică şi intelectuală.

Până în acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atât în perioada de pregătire, cât şi în competiţii.

Mildronat este produs de o companie letonă, fiind comercializat în Rusia şi în Ţările Baltice, dar interzis în Europa de Vest şi SUA. Medicamentul este un success comercial, cu cifre de afaceri în export de aproape 60-70 de milioane de euro în 2013.

Agenţiile antidoping naţionale au informat din timp sportivii asupra includerii substanţei meldonium pe lista celor interzise. De exemplu, agenţia rusă, Rusada, avertiza, pe site-ul oficial, încă din 30 septembrie 2015, cu privire la interzicerea meldoniumului.

Din ianuarie, mai mulţi sportivi au fost depistaţi pozitiv cu meldonium, între care etiopianul Endeshaw Negesse, fost câştigător la maratonul de la Tokyo, sau specialista suedeză la semifond Abeba Arewagi. Luni, medaliata cu bronz la patinaj artistic în proba de dans, rusoaica Ekaterina Bobrova, a fost depistat pozitiv cu meldonium.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.