Viorel Morariu, fost jucător şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, a încetat din viaţă la 85 de ani, a anunţat, marţi dimineaţă, forul rugbistic român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În vârstă de 85 de ani, „Nea Vio” cum era era cunoscut in lumea rugbyului s-a stins marţi dimineaţă. Preşedinte onorific al FRR, Viorel Morariu a primit numeroase distincţii de-a lungul carierei, meritele fiindu-i recunoscute şi apreciate de Rugby Europe şi World Rugby. Fost căpitan al echipei naţionale pentru care a jucat 14 ani şi cel mai influent jucător al generaţiei sale, Morariu a ocupat poziţia de antrenor si manager al echipei României, după care a fost cooptat în forurile internaţionale ocupând diferite funcţii de conducere", anunţă frr.ro.

Morariu, de profesie inginer, a debutat pentru România la 20 de ani şi a avut 37 de meciuri pentru naţională în perioada 1950 -1964.

De-a lungul carierei, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, a evoluat la un singur club, RC Locomotiva Griviţa Roşie (devenit RC Grivita Rosie si apoi RC Grivita), cu care a reuşit să câştige 10 Campionate Nationale şi patru Cupei ale României, mai mult reuşind să câştige şi Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins Stade Montois (Mont-de-Marsan) cu 10-0, in 1964.

Sub conducerea lui, România a câştigat cinci din cele 10 meciuri disputate intre 1965 si 1967. În 1977 a devenit manager al echipei naţionale şi a condus România în primele sale turnee internaţionale, în Anglia şi Ţara Galilor în 1978, Ţara Galilor în 1979, Irlanda şi Anglia in 1980, Scoţia în 1981, Anglia în 1984-85 şi Noua Zeelandă în 1991.

Viorel Morariu a fost întâi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Rugby între 1973 si 1987, când a fost retras din funcţie de regimul comunist, odată cu căderea acestuia revenind în funcţia de preşedinte între 1990 şi 1998, după care a rămas preşedinte onorific al forului de specialitate. În 1990 a fost ales vicepreşedinte al FIRA-AER (responsabil cu problemele de dezvoltare şi pregătire sportivă), poziţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani, după care şi-a păstrat doar statutul onorific. Ca membru în consiliul International Rugby Board, între 1995-1999, Morariu a continuat să supravegheze dezvoltarea jocului în rândul naţiunilor afiliate la FIRA-AER.

"Pasiunea lui Viorel Morariu pentru sport s-a transmis şi fiului său, Octavian, care i-a urmat exemplul şi a devenit jucător internaţional de linia a treia. Fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby şi al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Moariu este în prezent preşedintele Rugby Europe, forul care conduce rugbyul european", a scris sursa citată.

FRR a anunţat că în semn de omagiu la toate finalele programate în acest weekend, în Divizia A şi SuperLiga CEC Bank, se va ţine un moment de reculegere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.