Valoarea totală estimată a fotbaliştilor va scădea cu 28 la sută dacă niciun meci nu se va juca din cauza pandemiei de coronavirus şi contractele jucătorilor nu vor fi înnoite, până la 30 iunie, se arată într-un studiu al Observatorul fotbalului (CIES), citat de lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIES a analizat modificarea valorii jucătorilor din cele cinci campionate europene cu fotbal foarte dezvoltat, Spania, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia, iar studiul a relevat o scădere de la 32,7 miliarde de euro la 23,4 miliarde.

În cadrul studiului s-a ţinut cont de factori ca vârsta jucătorilor, durata contractelor, traseul în carieră şi performanţa recentă. 

Cea mai mare scădere va fi în cazul fotbaliştilor în vârstă, cu contracte pe termen scurt şi care au jucat mai puţine meciuri în acest sezon decât în precedentul.

De exemplu, valoarea de transfer a mijlocaşului francez al echipei Manchester United, Paul Pogba, 27 de ani, va scădea de la 65 de milioane de euro la 35 de milioane.

În ceea ce priveşte cluburile, cea mai mare potenţială pierdere a fost măsurată în lotul echipei Olympique Marseille, 38 la sută. La polul opus se află tot un club din Ligue 1, Brest, cu o scădere de 16 la sută.

Trei cluburi din Italia, Inter Milano, Verona şi Spal, sunt, potrivit acestui studiu, cu potenţial mare de scădere, de 34-36 la sută, clasânduse pe locurile 2-4.

Dintre marile cluburi, Bayern Munchen ocupă locul 6, cu 35 la sută, Real Madrid - locul 12, cu 32 la sută, PSG - locul 14, cu 31,5 la sută, FC Barcelona - locul 18, cu 31,3 la sută, Manchester City - locul 23, cu 30,3 la sută. Campioana en titre a Europei, Liverpool, este sub media de 28 la sută, cu 25,1 la sută.

Aplicând aceste procente la valoarea loturilor de jucători rezultă că gruparea Manchester City ar înregistra cea mai mare pierdere, de 412 de milioane de euro, urmată de FC Bareclona, cu 366 de milioane, Liverpool, cu 353 de milioane, Real Madrid, cu 350 de milioane, şi PSG, cu 302 de milioane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.