Confederaţia sud-americană de fotbal (Concacaf) şi-a exprimat, într-un comunicat, susţinerea pentru atacantul urguayan Edinson Cavani, considerând că jucătorul a fost suspendat pe nedrept în Anglia pentru rasism, informează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Conmebol îşi exprimă solidaritatea cu jucătorul Edinson Cavani. (...) În judecarea acestui tip de afirmaţii, ca parte a unui proces ce poate duce la sancţiuni pentru sportiv care să-i afecteaze reputaţia, trebuie întotdeauna luat în considerare contextul în care au fost făcute şi, mai ales, particularităţile culturale ale fiecărui jucător şi ale fiecărei ţări. Conmebol condamnă şi va condamna întotdeauna cu cea mai mare energie orice comportament rasist sau discriminatoriu, dar cazul specific pentru care Cavani a fost sancţionat nu este unul dintre ele", se arată în comunicat.

De asemenea, într-o scrisoare semnată de Asociaţia Jucătorilor de Fotbal din Uruguay (AFU), este condamnată sancţiunea, considerată a fi un act "împotriva culturii şi modului de viaţă al poporului uruguayan".

"Edinson Cavani nu a avut niciodată un comportament care ar putea fi considerat rasist”, precizează AFU, potrivit lefigaro.fr.

"El a folosit pur şi simplu o frază obişnuită în America Latină pentru a se adresa cu afecţiune unei persoane dragi sau unui prieten apropiat", subliniază scrisoarea, indicând viziunea părtinitoare, dogmatică şi etnocentrică a Federaţiei Engleze de Fotbal.

Luis Suarez şi Diego Godin, doi coechipieri de naţională ai lui Cavani, au distribuit comunicatul ce solicită anularea sancţiunii care afectează "onoarea şi reputaţia" compatriotului lor.

Jucătorii au fost urmaţi de Federaţia Uruguayană de Fotbal, care a transmis un comunicat separat.

"Suntem convinşi, din cunoaşterea profundă a persoanei şi din analiza faptelor, că nu o merită (sancţiunea) şi nici prejudiciul moral care rezultă din aceasta", au protestat oficialii sud-americani.

Un club a mers mai departe în apărarea vedetei, atacând cu virulenţă trecutul colonial britanic.

"Au invadat şi au uzurpat pământuri pe care încă îl deţin. Au persecutat şi executat oameni pentru că au gândit diferit, au înrobit populaţiile, le-au lipsit de drepturile lor, fiind campioni ai intoleranţei religioase. Astăzi, ei sunt judecători morali, fără să ţină cont de context sau cultură. Suntem Cavani", a scris Club Plaza Colonia, din prima ligă din Uruguay.

Lumea fotbalului nu este singura care s-a exprimat în favoarea lui Edinson Cavani. Şi Academia uruguayană de Litere i-a luat apărarea fotbalistului echipei Manchester United.

“Federaţia Engleză de Fotbal a comis o nedreptate gravă faţă de sportivul uruguayan şi şi-a arătat ignoranţa pronunţându-se cu privire la folosirea limbii spaniole fără să ţină cont de complexitate şi de context. În contextul în care a fost scris, acest cuvânt – mai ales pentru că s-a folosit diminutivul – poate reprezenta doar afecţiune. Cuvinte care fac referire la culoarea pielii, la greutate şi la alte caracteristici sunt folosite des între prieteni şi rude în America Latină. În acest context, sunt expresii de afecţiune şi sunt folosite deseori fără legătură cu ceea ce par să fie”, a precizat Academia uruguayană de Litere.

La 29 noiembrie, după un meci cu Southampton, scor 3-2, la care Manchester United a revenit de la 0-2 şi Cavani a înscris două goluri pe final, uruguayanul a reacţionat pe Instagram la un mesaj de felicitare venit de la un fan, scriind "Gracias, negrito".

În ultima zi a anului trecut, atacantului a fost suspendat trei jocuri şi amendat cu 100.000 de lire sterline de federaţia engleză, care a considerat mesajul "jignitor, abuziv şi nepotrivit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.