Baschetbaliştii echipei Tsmoki Minsk au fost blocaţi, marţi, timp de aproximativ trei ore în avionul cu care au sosit de la Varşovia la Cluj-Napoca, după ce o persoană aflată în aceeaşi cursă a anunţat că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecţie cu coronavirus, şi a fost preluată de autorităţile sanitare. Persoana respectivă, o femeie, a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, iar medicii specialişti de acolo au spus că este puţin probabil să fie infectată. Celor 57 de pasageri din aeronavă li s-au luat datele în vederea monitorizării ulterioare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa Tsmoki Minsk are programat meci în grupa J a FIBA Europe Cup, miercuri, cu formaţia U Banca Transilvania Cluj, şi a sosit la Cluj-Napoca marţi, cu o cursă aeriană de la Varşovia, care a aterizat în jurul orei 13.00.

Toţi pasagerii au fost însă blocaţi în avion după aterizare, circa trei ore, după ce unul dintre aceştia, o femeie, a anunţat că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecţie cu coronavirus. Femeia a fost preluată de autorităţile sanitare şi va fi izolată, timp de două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

Surse oficiale au precizat, pentru News.ro, că este vorba despre o însoţitoare de bord care venise din Asia cu un alt avion, cu escală la Varşovia, în drum spre Cluj-Napoca.

Conducerea U Banca Transilvania Cluj a confirmat cele întâmplate.

”Am fost contactaţi din avion de către managerul echipei din Minsk. Ne-a spus că avionul este reţinut după aterizare, pentru proceduri medicale privind unul dintre  pasageri. Ne-au rugat să îi ajutăm să treacă cât mai repede prin proceduri, pentru că de la ora 19.00 au antrenamentul oficial”, a declarat, pentru News.ro, conducătorul clubului clujean, Mircea Cristescu.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a transmis prin intermediul site-ului instituţiei că, marţi, pe aeroportul din Cluj-Napoca, din cursa Varşovia - Cluj-Napoca, a fost preluată o persoană care a anunţat că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecţie cu nCoV 2019 (coronavirus).

Ca urmare, a fost alertat aeroportul şi, conform procedurii, aeronava a fost garată.

Medicul epidemiolog din DSP Cluj a făcut ancheta epidemiologică, iar în urma acesteia s-a decis, ca masură profilactică (persoana este asimptomatică), izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca pentru o perioadă de până la 14 zile şi prelevarea de probe, conform metodologiei.

"În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, medicii specialişti consideră puţin probabil ca persoana să fie infectată cu nCoV", precizează DSP Cluj.

Conform sursei citate, celor 57 de pasageri din aeronavă li s-au luat datele de contact, urmând să fie monitorizaţi. Totodată, aceştia au primit informaţii cu privire la simptomatologia bolii şi le-a fost recomandat ca, în cazul apariţiei unor simptome, să se adreseze serviciului de urgenţă 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

De asemenea, conform regulamentelor şi procedurilor, Federaţia Europeană de Baschet a fost informată despre situaţia prin care a trecut echipa din Belarus înaintea partidei de miercuri, cu U Banca Transilvania Cluj.

Înaintea acesteia, Tsmoki Minsk este liderul grupei, cu 7 puncte, iar U BT Cluj se află pe locul secund, cu 6.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.