Echipa Sky a depăşit o "linie etică" folosind substanţe interzise prin intermediul excepţiilor de uz terapeutic, pentru a-i îmbunătăţi performanţele câştigătorului ediţiei din 2012 a Turului Franţei, Bradley Wiggins, se arată într-un raport al comisiei de anchetă privind dopajul în sport a Parlamentului britanic, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a ajuns la concluzia că folosirea pe scară largă a excepţiilor de uz terapeutic (TUE) a dus la comiterea unor abuzuri.

În 2016, grupul de hackeri Fancy Bears a dat publicităţii mai multe liste cu sportivi care au primit excepţii de uz terapeutic, printre aceştia figurând şi Bradley Wiggins. Rutierul britanic a susţinut că suferă de astm şi a primit mai multe excepţii de uz teraputic pentru triamcinolon, substanţă interzisă, o dată chiar cu câteva zile înainte de startul ediţiei din 2012 a Turului Franţei, pe care a câştigat-o. La câteva luni după apariţia acestor dezvăluiri, Wiggins s-a retras din activitatea sportivă. 

Comisia consideră că puternicul corticosteroid triamcinolon a fost folosit pentru a-i pregăti pe Bradley Wiggins şi, posibil, pe ceilalţi ciclişti care l-au susţinut, pentru Turul Franţei.

"Scopul administrării acestui medicament nu a fost pentru tratament, ci pentru a îmbunătăţi raportul putere/greutate înainte de cursă", se arată în raport.

Deşi nu este o încălcare a codului Agenţiei mondiale antidoping (WADA), trece "linia etică pe care David Brailsford (n.r. - team principal) spune că a trasat-o el însuşi pentru echipa Sky", se mai arată în raport.

"În acest caz, şi contrar mărturiei lui David Brailsford în faţa comisiei, credem că medicamentele au fost folosite de Team Sky, respectând regulile WADA, pentru a îmbunătăţi performanţele cicliştilor şi nu numai pentru tratamentul medical necesar", a concluzionat comisia.

Team Sky şi Bradley Wiggins au negat vehement acuzaţiile.

"Raportul face afirmaţia serioasă că medicamentele au fost folosite pentru a îmbunătăţi performanţele. Respingem cu tărie acest lucru. De asemenea, raportul include o acuzaţie că Team Sky a folosit pe scară largă triamcinolon înaintea Turului Franţei din 2012. Din nou, respingem cu tărie această acuzaţie", a precizat echipa britanică, într-un comunicat, în care îi acuză pe autorii raportului că nu au probe şi că nu le-au permis celor de la Team Sky să se apere.

"Găsesc trist faptul că oamenii pot fi acuzaţi de lucruri pe care nu le-au făcut niciodată şi care sunt considerate fapte. Resping cu tărie acuzaţiile potrivit cărora acele medicamente au fost folosite fără motiv medical", a declarat Wiggins.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.