ITF a confirmat, luni, discuţiile cu grupul Kosmos, fondat şi condus de fundaşul echipei FC Barcelona, Gerard Pique, privind reformarea Cupei Davis, competiţie de tenis cu o istorie de aproape 119 ani, rezervată echipelor naţionale. Kosmos va investi în noul format trei miliarde de dolari, în 25 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din 2019, Grupa Mondială a Cupei Davis va deveni Cupa Mondială a Finalelor Tenisului şi se va desfăşura într-un oraş "de clasă mondială", pe durata a şapte zile, în luna noiembrie, în săptămâna în care se desfăşura în mod tradiţional finala Cupei Davis. La acest turneu vor participa 18 naţiuni, 16 din Grupa Mondială plus alte două ce vor fi invitate. Echipele vor fi împărţite pe grupe, fază urmată de una eliminatorie, începând cu sferturi de finală. Întâlnirile vor avea trei meciuri, două de simplu şi unul de dublu, care se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei seturi.

În aceeaşi perioadă se va disputa şi barajul pentru menţinerea/promovarea în Cupa Mondială, iar cele opt câştigătoare vor evolua anul următor la turneul final. Eşaloanele inferioare ale Cupei Davis (România este în Grupa a II-a a Zonei Europa/Africa) se vor desfăşura ca până în prezent.

Cupa Mondială de tenis va fi organziată de ITF în parteneriat cu grupul Kosmos.

"Viziunea noastră este de a crea o importantă finală de sfârşit de sezon, care va fi un festival de tenis şi de divertisment, cu cei mai mari jucători din lume, reprezentându-şi ţările lor pentru a decide campionii Cupei Davis. Acest parteneriat nu numai că va crea o adevărată Cupă Mondială de tenis, dar va deschide în acelaşi timp niveluri record de noi investiţii pentru generaţiile viitoare de jucători de tenis şi de fani din toată lumea", a declarat preşedintele ITF, David Haggerty.

"Kosmos este încântat să se alăture acestui parteneriat extraordinar cu ITF. Împreună putem să ridicăm Cupa Davis la noi înălţimi, punând în scenă o Cupă Mondială a Finalelor Tenisului obligatoriu de văzut, cu cele mai bune naţiuni şi cei mai buni jucători. Kosmos va investi trei miliarde de dolari în 25 de ani în tenis, sumă ce va ajuta la dezvoltarea jocului în toată lumea", a declarat Pique.

Acest nou format, care va fi detaliat ulterior, trebuie aprobat cu două treimi de Adunarea Generală a ITF, care va avea loc în luna august, la Orlando (Florida).

L'Equipe a scris că în acest proiect este implicat şi tenismenul sârb Novak Djokovici, fost lider ATP, acum pe locul 13 mondial. Iniţial, Pique şi Djokovici au încercat, fără succes, să convingă ATP să reînfiinţeze Cupa Mondială pe echipe (World Team Cup), o competiţie care a avut loc din 1978 până în 2012, la Dusseldorf.

În ultima perioadă, multe vedete ale tenisului au întors spatele Cupei Davis, cu întâlniri de câte cinci meciuri în toată lumea, în februarie, aprilie, septembrie şi noiembrie, din cauza programului foarte încărcat din timpul sezonului.

ITF încearcă de mai mult timp să reformeze competiţia şi a început un proiect în acest sens, în eşaloanele inferioare, scurtând durata unei întâlniri de la trei zile la două şi cea a partidelor, de la cel mai bun din cinci seturi la cel mai bun din trei seturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.