Parlamentul leton a adoptat joi un amendament prin care interzice echipelor sportive naţionale să participe la meciuri împotriva Rusiei şi Belarusului, în semn de solidaritate cu Ucraina, chiar dacă sportivii din ţările respective evoluează sub un drapel neutru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă echipele letone ar avea de exemplu ca adversari ruşi sau belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, acest nou text nu le-ar permite să joace împotriva lor. Mai mulţi sportivi letoni au declarat deja că ar lua în considerare boicotarea JO dacă ar participa ruşii.

Letonia, fost stat sovietic de la Marea Baltică şi membru al Uniunii Europene şi al NATO, a fost un susţinător fervent al Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, o operaţiune susţinută de Belarus.

Un alt amendament adoptat de parlamentarii letoni le interzice organizatorilor de evenimente sportive din ţară să invite echipele naţionale din Rusia şi Belarus.

Măsura a fost adoptată cu 74 de voturi pentru şi 11 împotrivă.

"Scopul principal al acestor amendamente este de a demonstra încă o dată solidaritatea Letoniei cu Ucraina şi de a preveni orice încercare a Rusiei de a-şi legitima crimele de război prin intermediul unor evenimente paşnice, cum ar fi evenimentele sportive", a declarat parlamentarul Davis Martins Daugavietis, şeful subcomisiei parlamentare pentru sport, înainte de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.