Garda Civilă spaniolă a anunţat, joi, că a destructurat o reţea de trafic internaţional de eritropoietină (EPO). Din Spania, EPO era trimis în colete sportivilor amatori şi profesionişti din mai multe ţări din Europa, notează L’Equipe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reţeaua era condusă de cetăţeni sârbi, unul dintre ei acţionând din Barcelona. Însă cei care scoteau EPO din circuitul legal erau spanioli, prin intermediul unei clinici de dializă din Cadiz. Produsul dopant era obţinut de un responsabil al clinicii, de naţionalitate spaniolă.

Potrivit anchetatorilor, printre cei la care a ajuns eritropoietina se numără mulţi sportivi “naţionali şi internaţionali, din diverse discipline, care foloseau substanţele dopante pentru a-şi mări capacitatea fizică”.

Garda Civilă nu a precizat numele sportivilor, însă a menţionat că acestea ar putea să fie communicate autorităţilor spportive şi judiciare, în vederea unor sancţiuni.

Şase persoane au fost puse sub acuzare, iar unele au fost arestate în Catalonia şi Andaluzia. Reţeaua a scos EPO din circuitul legal cel puţin zece ani. Pentru comercializarea substanţei, pe anumite site-uri apăreau anunţuri pentru potenţiali clienţi în Germania, Italia sau Franţa, însă erau disponibile traduceri în aproape toate limbile statelor din Uniunea Europeană.

Garda Civilă a menţionat că produsul dopant avea o calitate îndoielnică. Sute de seringi încărcate au fost găsite în clinică, depozitate în condiţii necorespunzătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.