Simona Halep a urcat la 9 octombrie pentru prima data pe locul I WTA, după ce a jucat finala turneului de Beijing. Halep a devenit prima româncă lider mondial în tenis, al doilea român, după Ilie Năstase, care a fost numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974, şi a 25-a jucătoare care urcă pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2017, românca a fost pentru a patra oară la un meci de locul 1 mondial. Ea a ratat trei ocazii până în China, în finala de la Roland Garros, în care a fost învinsă de Ostapenko, în sferturile turneului de la Wimbledon, când a pierdut în faţa Johannei Konta, şi în finala de la Cincinnati, în care a fost întrecută de Garbine Muguruza.

Halep a câştigat un titlu în 2017, în aprilie, al Madrid Open (Premier Mandatory) şi a mai disputat patru finale, la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing.

O altă premieră pentru sportiva din Constanţa înregistrată în 2017 a fost prima victorie obţinută în faţa rusoaicei Maria Şarapova, tot la Beijing, în optimi, scor 6-2, 6-2.

Simona Halep va fi numărul 1 mondial la finalul acestui an, după a 12-a săptămână consecutivă pe această poziţie.

Tot în 2017, Horia Tecău a câştigat US Open, în echipă cu olandezul Jean-Julien Rojer, impunându-se cu scorul de 6-4, 6-3 în finala cu spaniolii Feliciano Lopez/Marc Lopez. În acest an, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer s-au impus şi la Dubai, Geneva şi Winston-Salem.

Echipajul României de dublu vâsle feminin categorie uşoară, format din sportivele Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă, a obţinut, la 30 septembrie, medalia de aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Sarasota (SUA). La aceeaşi competiţie, şi echipajul feminin al României de 8+1, format din sportivele Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea şi Daniela Druncea, a cucerit, la 1 octombrie, medalia de aur. Ambele probe fac parte din programul olimpic.

La 2 decembrie, sportiva Loredana Toma a câştigat trei medalii de aur, la categoria 63 kg, la stilurile smuls, aruncat şi total, la Campionatele Mondiale de haltere de la Anaheim (SUA). În programul JO figurează doar totalul.

La 24 august, sportiva Alina Vuc a obţinut medalia de argint la categoria 48 de kilograme, la Campionatele Mondiale de lupte de la Paris, distincţia fiind prima mondială din istoria luptelor feminine româneşti. În 2 mai, Alina Vuc a câştigase medalia de bronz a categoriei 48 de kilograme la Campionatele Europene de lupte de la Novi Sad.

În 2017, FC Steaua a devenit FCSB şi a obţinut după câteva luni calificarea în 16-imile de finală ale Ligii Europa, după ce a încheiat Grupa G pe locul doi, după Viktoria Plzen. În acaestă fază, vicecampiona României va întâlni formaţia Lazio, în februarie.

Cătălina Ponor a câştigat medalia de aur la bârnă, Marian Drăgulescu aurul la sol şi argintul la sărituri şi Larisa Iordache bronzul la bârnă, la Campionatele Europene individuale de gimnastică de la Cluj-Napoca, din aprilie. Ponor s-a retras din activitate la finalul lunii noiembrie, după un concurs în Mexic.

Un alt aur european a fost câştigat, la 17 septembrie, de echipa feminină de tenis de masă, formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean-Monteiro, Irina Ciobanu şi Adina Diaconu.

În martie, Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă din lume pentru a treia oară în carieră.

Principala dezamăgire din sportul românesc în 2017 a fost ratarea calificării la Cupa Mondială din Rusia de către echipa naţională de fotbal. Reprezentativa României a încheiat pe locul 4 Grupa E a preliminariilor europene, după Polonia, Danemarca şi Muntenegru şi a trecut printr-o schimbare de antrenor, de la Christoph Daum la Cosmin Contra.

Mircea Lucescu a fost demis în 2017 de la Zenit Sankt Petersburg şi a preluat naţionala Turciei, dar nu a reuşi să o ducă la turneul final din Rusia.

La 11 decembrie, naţionala de handbal feminin a României a ratat, la Leipzig, calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, fiind învinsă în optimi de reprezentativa Cehiei, cu scorul de 28-27 (14-17). Ttricolorele” au încheiat pe locul 10 competiţia din Germania.

În România, 2017 a fost anul în care campioana FC Viitorul a fost confirmată de TAS, după ce FCSB a contestat succesul elevilor antrenaţi de Gheorghe Hagi.

Formaţiile FC Viitorul şi FCSB au terminat la egalitate de puncte, 44, în fruntea play-off-ului Ligii I. Conform LPF, care susţinea că, la egalitate de puncte, departajarea se face la rezultatele directe din play-off, Viitorul a devenit noua campioană a României. Însă, potrivit părerii oficialilor FCSB şi potrivit interpretării regulamentului de către ei, la egalitate de puncte ar fi trebuit să se ţină cont de toate rezultatele directe, şi din sezonul regulat şi din play-off. În această situaţie, FCSB ar fi trebuit să fie campioana României. TAS a dat dreptat echipei FC Viitorul.

Cupa României a fost câştigată de FC Voluntari (6-4 cu Astra Giurgiu, la loviturile de departajare), iar Cupa Ligii i-a revenit echipei Dinamo (2-0 cu Poli Timişoara). În Supercupa României s-a impus FC Voluntari, scor 1-0 cu FC Viitorul.

Cu excepţia FCSB, nicio altă echipă din România nu a ajuns în grupele cupelor europene. Viitorul a fost eliminată în turul al treilea al preliminar al Ligii Campionilor, de Apoel Nicosia, scor general 1-4, apoi în play-off-ul Ligii Europa, de FC Salzburg, scor general 1-7.

FCSB a fost eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor de Sporting Lisabona, cu scorul general de 1-5, dar a acces în grupele Ligii Europa.

Dinamo, CSU Craiova şi Astra Giurgiu au părăsit Liga Europa în turul al treilea preliminar, fiind întrecute de Athletic Bilbao, scor general 1-4, AC Milan, scor 0-3, respective FC Oleksandria, scor 0-1. FC Viitorul nu a cerut licenţă pentru cupele europene şi a fost înlocuită de Astra Giurgiu în Liga Europa.

În 2017 au avut loc alegeri pentru postul de preşedinte la mai multe federaţii sportive şi la Liga Profesionistă de Fotbal: 26 ianuarie – FR Lupte (Răzvan Pîrcălabu), 8 februarie – FR Rugby (Alin Petrache), 20 februarie – FR Polo (Călin Găvruş), 20 februarie – FR Judo (Cozmin Guşă), 9 martie – FR Haltere (Nicu Vlad), 14 martie – FR Tenis de masă (Cristinel Romanescu), 23 martie – FR Canotaj (Elisabeta Lipă), 29 martie – FR Scrimă (Laura Badea), 21 aprilie – FR Atletism (Florin Florea), 5 mai – FR Baschet (Horia Păun), 4 august – FR Gimnastică (Andreea Răducan), 23 octombrie – LPF (Gino Iorgulescu), 17 noiembrie – FR Tenis (George Cosac).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.