Simona Halep, locul I WTA, a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 7-6 (2), 3-6, 6-4, de daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, în finala Australian Open. Românca a pierdut a treia finală de grand slam jucată în carieră şi va coborî, începând de luni, pe poziţia a doua a clasamenului WTA, după 16 săptămâni, adversara ei de sâmbătă urmând a fi noul lider WTA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Caroline Wozniacki intră în istoria Australian Open, dar Simona Halep are şi ea locul ei acolo, prin povestea frumoască pe care a scris-o la Melbourne. Finala de pe Rod Laver Arena a fost una memorabilă, cu un tenis aproape de perfecţiune, cu momente dramatice, cu răsturnări de situaţie. Rareori se întâmplă ca jucătoarele să aibă asemenea prestaţii precise, extremităţile terenului să fie atât de mult atinse, greşelile - mingile care au ieşit în aut - să se măsoare în milimetri sau puţini centimetri, iar fileul să aibă de "suferit" numai la serviciu. Din această încleştare titanică, epuizantă, avea să iasă învingătoare Caroline Wozniacki, mai proaspătă în acest meci, dar meritele româncei nu pot fi neglijate pentru spectacolul oferit, nu numai sâmbătă, ci pe parcursul întregului turneu.

Extrem de mobilă, Wozniacki a început bine meciul, a fost mai agresivă decât de obicei, cu serviciu sigur şi cu minigi eficient plasate către liniile terenului, mai ales cu reverul. Halep a încercat şi ea să fie ofensivă, dar a fost mai puţin precisă. Românca a corectat întâi serviciul, apoi mişcarea ei în teren, a punctat cu lovitura de dreapta, de mare calitate în finală, echilibrând jocul, cu o evoluţie din ce în ce mai consistentă.

Daneza a făcut break, la 1-0, apoi s-a desprins la 3-0, înainte ca Halep să reuşescă un ghem bun cu serviciul, câştigat la 0. De la 1-3 s-a mers cu serviciul până la 3-5, când Woznaicki, care a condus şi cu 5-2, nu a mai fost atât de precisă ca până atunci. Pe fondul greşelilor rivalei, dar şi al jocului ei din ce în ce mai bun, Halep a reuşit break-ul, consolidat imediat, egalând la 5. Setul a ajuns apoi în tie-break. Cu două mini-break-uri, Wozniacki s-a impus cu 7-2, câştigând setul cu 7-6, după 50 de minute de joc.

Halep a servit mai bine la începutul setului secund decât a făcut în primul, a condus cu 1-0, apoi cu 2-1, după un ghem în care a salvat patru mingi de break. La 2-2 şi 40-15, românca i-a cerut arbitrului de scaun intervenţie medicală. Ea a reuşit să câştige ghemul şi să conducă, scor 3-2, pe tabelă, apoi, în pauza ce a urmat, medicul turneului i-a luat tensiunea jucătoarei române, care a revenit pe teren după 3-4 minute de pauză.

Wozniacki a egalat la 3, dar Halep, deşi afectată fizic, a luat din nou conducerea şi, mai mult, a reuşit primul break al setului secund, ducând scorul la 5-3. În ghemul următor, în care s-a aflat la sevrviciu, a revenit de la 15-40, a avut apoi două mingi de set ratate, a mai salvat o a treia minge de break, înainte de a lua setul, cu 6-3, după o oră şi 38 de minute de la start

Din cauza căldurii, oficilaii le-au acordat ameblor jucătoare o pauză înaintea setului al treilea.

Decisivul a fost de un echilibru impresionant în prima parte, cu trei ghemuri în peste 20 de minute. Cu resursele aproape de epuizare, jucătoarele şi-au făcut greu serviciul. Wozniacki a reuşit în primul ghem, apoi s-a distanţat la 2-0, cu break. A urmat un ghem de peste 11 minute, cu posibilităţi de 3-0 pentru daneză, dar Halep a făcut rebreak-ul la a şasea minge avută. Partida a continuat cu o nouă serie break/rebreak, înainte ca românca să-şi facă şi ea serviciul în acest set. La 3-3, Halep a mai făcut un break, după care a fost randul danezei să ceară timeout medical, pentru o accidentare la genunchiul stâng.

Partida a continuat după o pauză de cinci minute. De la 4-3, Halep, care a lăsat impresia că a fost descumpănită de pauza anterioară, nu a mai câştigat niciun ghem, iar daneza s-a impus cu 6-4, după două ore şi 50 de minute de la start.

Astfel, Wozniacki a obţinut primul ei titlu de grand slam din carieră, după două finale pierdute, locul I în clasamentul WTA, poziţie pe care revine după şase ani, şi premiul cel mare al competiţiei, de 2,6 milioane de euro. Învinsa va primi jumătate din această sumă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.