Sindicatul Handbaliştilor din România (SHR) şi-a exprimat, joi, dezacordul public faţă de hotărârea CA a FR Handbal din ziua precedentă, privind reluarea competiţiilor naţionale feminine şi masculine, din 31 mai, după încheirea stării de urgenţă. ”Majoritatea sportivilor şi-a exprimat dezacordul faţă de hotărâre”, susţine SHR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia FRH este luată fără a se consulta în prealabil cu SHR, reprezentantul legitim al sportivilor, cu privire la această hotărâre ce pune in pericol integritatea jucătorilor. Având în vedere lipsa totală a dialogului, vă aducem la cunoştinţă că majoritatea sportivilor şi-a exprimat dezacordul faţă de hotărârea CA al FRH. Suntem convinşi că Ministerul Tineretului şi Sportului va sancţiona această hotărâre hazardată şi iresponsabilă a CA al FRH”, se arată în comunicatul de joi al SHR.

Organismul reproşează forului naţional absenţa unor protocale de revenire în activitate a sportivilor, protocoale care ar presupune norme şi reguli în vederea diminuării riscurilor de contaminare cu Covid-19.

”Dacă vor continua cu acelaşi mod de abordare lipsit de transparenţă şi dialog, cu toate părţile implicate în fenomenul handbalistic din România, inclusiv cu sportivii reprezentaţi legal de către SHR, probabil că în teren vor fi doar cei care au luat această decizie! Astăzi, solicităm federaţiilor sportive, ligilor şi cluburilor să se angajeze şi să se implice activ împreună cu asociaţiile de sportivi şi jucători în găsirea răspunsului sportului la actuala criză. Abordarea acestei situaţii trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale sportivilor şi un proces adecvat de luare a deciziilor. Este pur şi simplu inacceptabil ca deciziile care afectează mediul de viaţă al sportivilor să fie luate fără consultare şi acord”, precizează SHR.

Sindicatul citează şi cele mai importante măsuri care trebuie clarificate, identificate la ultima reuniune a EU Athletes, for reprezentativ al sportivilor la nivel european: salarii, revenirea în siguranţă la meciuri, volumul de muncă şi programarea, calendarul internaţional şi sprijinul guvernamental.

Consiliul de Administraţie al FR Handbal a decis, miercuri, că sezonul 2019-2020 din Liga Naţională, masculină şi feminină, se va termina ”pe teren”, primele meciuri fiind programate în 31 mai, la masculin.

La şedinţa CA de miercuri s-au înregistrat 10 voturi pentru şi patru împotrivă, astfel că meciurile de handbal se vor relua din 31 mai, cu restanţele la masculin dintre SCM Timişoara – HC Buzău (etapa a XXIII-a) şi Potaissa Turda – Dinamo Bucureşti (etapa a X-a).

Urmează turneul cu trei etape incluse, între 9-11 iunie (gazdă nestabilită) şi Turneul Final Four al Cupei României, în 24-25 iunie, la Constanţa.

La feminin, primele meciuri ar urma să aibă loc în 5 iunie, cu ultimele două sferturi ale Cupei României, între CSM Bucureşti – CSM Slatina şi SCM Râmnicu Vâlcea – Dunărea Brăila, urmate de Turneul Final Four, în 6-7 iunie (gazdă nestabilită).

Partidele rămase de jucat din Liga Naţională vor avea loc mai întâi sub formă de turneu, între 10-12 iunie, iar apoi încă trei etape, în intervalul 15-21 iunie. La primul turneu, în 10 iunie, se va juca şi restanţa AHCM Slobozia – CSM Bucureşti). Al doilea turneu va avea loc între 24-27 iunie, cu trei etape integrale şi două restanţe (SCM Rm. Vâlcea – Gloria Buzău şi Gloria Bistriţa – CSM Bucureşti).

Pentru niciun turneu nu a fost stabilită gazda.

Barajul pentru promovare în Liga Naţională va avea loc înre 28-30 iunie, la feminin, respectiv între 27-29 iunie, la masculin.

FRH a mai precizat că înaintea reluării competiţiilor toate cluburile vor reface vizitele medicale, iar sportivii să aibă în plus şi o examinare EKG.

Forul naţional nu a făcut vreo referire şi la testările sportivilor pentru noul coronavirus.

De asemenea, următoarele şedinţe de CA vor avea loc tot în sistem de videoconferinţă, prima programată fiind în 18 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.