Viitorul campion mondial la şah, care va fi decis între Ding Liren şi Ian Nepomniachtchi, va veni încoronat la Bucureşti, în luna mai, pentru a participa la Superbet Chess Classic România 2023, prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FIDE a făcut publice primele detalii ale meciului pentru desemnarea viitorului campion mondial la şah  care va avea loc la Astana (Kazahstan) în perioada 7 aprilie - 1 mai, la hotelul St. Regis.

Se vor confrunta marii maeştri Ding Liren (China) şi Ian Nepomniachtchi (Rusia) şi, ca şi în ediţia precedentă, meciul se joacă la cel mai bun din 14 meciuri.

Ceremonia de deschidere va avea loc la 7 aprilie, iar jucătorii vor începe meciurile pe 9 aprilie. Partidele încep la ora locală 15:00 (GMT+6), iar după două runde va fi o zi de pauza şi odihnă.

FIDE a format o echipă de trei comentatori pentru eveniment, pe care o va conduce pentru a opta oară şahista americană, Irina Krush. Alături de ea vor mai fi Viswanathan Anand, campion mondial de 5 ori şi Daniil Dubov, considerat de mulţi drept unul dintre cei mai creativi mari maeştri.

Într-o scurtă intervenţie video postată pe canalele de social media ale turneului internaţional Grand Chess Tour, Garry Kasparov, cofondator al turneului, a făcut referire şi la apropiata confruntare pentru titlul mondial de la Astana, care va fi urmată de prima etapă a GCT, Superbet Chess Classic Romania 2023. Practic, viitorul campion mondial la şah va veni încoronat în Bucureşti, unde va juca primul meci ca cel mai bun jucător al Planetei. Etapele din Polonia şi din Croaţia îl includ şi pe Magnus Carlsen, campion mondial din 2013 până în 2022, dar care anul acesta a refuzat să-şi mai apere titlul.

Pe cine aş miza?! Ei bine, ambii sunt foarte buni, va fi foarte strâns, acum câţiva ani aş fi spus Ding, dar acum, după pandemie, poate fi oricine. Nepo (Nepomniachtchi) a jucat mai mult, are chiar experienţa unui campionat mondial, l-a pierdut, dar asta îi dă totuşi un mic avantaj. Ding este poate mai stabil... Dar repet, este foarte foarte strâns”, a spus Kasparov pentru GCT.

Nedetronat drept cel mai bun jucător de şah din toate timpurile, Kasparov a apreciat şi prezenţa lui Magnus Carlsen, pe care-l consideră în continuare drept cel mai puternic şahist al lumii, chiar dacă nu şi-a mai apărat titlul în 2023. “Pentru Grand Chess Tour, este o situaţie foarte interesantă deoarece îi vom avea în acelaşi turneu şi în acelaşi timp pe noul campion modial şi pe cel mai puternic şahist al Planetei. Dar poate de asta avem nevoie acum (la GCT - n.r.), de ceva senzaţional, de mai multă adrenalină”, a mai comentat Kasparov.

Grand Chess Tour (GCT), unul dintre cele mai puternice circuite internaţionale de şah, cu premii totale de 1,4 milioane de dolari, i-a anunţat pe cei nouă şahişti care vor fi prezenţi la Bucureşti în prima din cele cinci etape ale circuitului. Din cele patru ediţii organizate până acum la Bucureşti, Superbet Chess Classic Romania are anul acesta cel mai puternic line-up, asigură organizatorii. Alături de cei doi care îşi dispută în aprilie titlul de campiona mondial va fi prezent şi câştigătorul de anul trecut al turneului, Alireza Firouzja. Lista celor nouă va fi completată foarte curând de al zecelea şahist care va participa în turneu pe bază de wildcard.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.