Stanislav Pozdniakov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus, a declarat vineri că ţara sa a exclus orice idee de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Fiecare sportiv rus va putea alege să participe sau nu la competiţie, sub un steag neutru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cvadruplul campion olimpic la scrimă, Stanislav Pozdniakov, a declarat că „Un boicot al Jocurilor nu duce nicăieri. Sportul trebuie să se distanţeze de politică”, amintind de cele mai cunoscute boicoturi din istoria olimpică: Moscova 1980 (când ţările occidentale nu au participat, în semn de protest faţă de intervenţia militară sovietică în Afghanistan) şi Los Angeles 1984 (ediţie boicotată de URSS şi de majoritatea ţărilor din blocul comunist). „Sportivii nu au putut participa la competiţii, iar boicotul politic a dus la rezultate foarte negative: niciuna dintre părţi nu a ieşit câştigătoare”, a subliniat Pozdniakov.

„Trăim într-o ţară liberă. Fiecare sportiv este liber să-şi facă alegerea, şi anume să se solidarizeze cu colegii de echipă interzişi de la Jocurile Olimpice din motive inventate sau să decidă să participe sub un steag neutru”, a declarat Stanislav Pozdniakov. El a clarificat şi faptul că „recomandările CIO au fost de natură prohibitivă şi nu ar permite unui număr mare de sportivi ruşi să participe la Jocurile Olimpice”.

Sportivii ruşi au fost interzişi de la competiţii după lansarea ofensivei în Ucraina în luna februarie a anului 2022. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sportivii din Belarus, ţară care susţine acţiunea Moscovei. Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat în martie anul acesta reintegrarea atleţilor ruşi şi belarusi în competiţiile internaţionale, sub stindard neutru, dar şi în nume individual pentru cei care nu au susţinut activ războiul din Ucraina.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.